Toto Wolff: Binotto hield het langer vol dan ik dacht

Start Sprint Silverstone

Volgens Toto Wolff heeft de Ferrari-teambaas Mattia Binotto had langer volgehouden bij de Italiaanse renstal dan hij had verwacht, vooral gezien de enorme druk die de rol met zich meebrengt. 

Binotto en Ferrari besluiten afgelopen november te scheiden na 27 jaar. Binotto kwam binnen in 1995 als motoringenieur en werd begin 2019 teambaas. Na drie lastige jaren kwam in 2022 eindelijk de kans op de wereldtitel, maar halverwege viel de droom in duigen mede door verkeerde strategieën en ontbetrouwbaarheid van de auto. Alfa Romeo's Frédéric Vasseur vervangt de Italiaan volgend jaar.

Ze halen je naar beneden

Mercedes-teambaas Wolff blikt terug op zijn soms intense relatie met Binotto en de storm van kritiek waaronder de Italiaanse teambaas zich verkeerde. "Ik denk dat Mattia en ik onze momenten hebben gehad, dat is geen geheim gedurende al die jaren." zegt hij tijdens de podcast Beyond The Grid. "Maar het was altijd duidelijk dat hij onder enorme druk stond. Nu gebeurde waarschijnlijk het onvermijdelijke, maar hij hield het langer vol dan ik dacht."

"Je vertegenwoordigt Ferrari, je vertegenwoordigt het hele land. Ze halen je omhoog en ze halen je naar beneden, maar met brutaliteit." merkt Wolff op. "Zeker, als teambaas van Ferrari, als Italiaan [voel je het] nog meer, want als buitenlander lees je het nieuws gewoon niet, maar als Italiaan zit je recht in het vuur."

Wolff Binotto Steiner 2022

Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Wolff bij Ferrari

Ondanks de druk, is volgens Wolff de kans om aan het roer te staan bij Ferrari een droom voor iedereen. "Iedereen die zegt dat hij niet geïnteresseerd is om teambaas van Ferrari te worden, vertelt gewoonweg niet de waarheid."

"Ik heb mezelf moeten knijpen dat Daimler me de kans gaf om managing partner en medeaandeelhouder te worden... Maar evengoed, als Ferrari mij op wonderbaarlijke wijze zo'n positie had aangeboden, zou dat hetzelfde zijn geweest."

Lees ook: Helmut Marko: Te zware auto aan begin van seizoen

Lees ook: Martin Brundle verwacht Mercedes weer vooraan in 2023

Lees ook: F1 aan Tafel: De macht van Maranello

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden