170507_Jerez_MotoGP_Rossi-actie

Het deed pijn aan de ogen om Valentino Rossi te zien worstelen in de MotoGP van Spanje. De negenvoudig wereldkampioen was tegen het einde van de race op het circuit van Jerez de langzaamste rijder van het veld: ruim vier seconden langzamer dan winnaar Dani Pedrosa. Op een achterstand van ruim 38 seconden kwam de Yamahacoureur als tiende over de streep.

“Het was een rampzalige race”, oordeelde Rossi. “Het hele weekend was slecht. Ik had totaal geen grip met de achterband en we begrijpen niet goed waar het aan ligt.” Slechts twee positieve punten kon Rossi opnoemen: “Dat ik ben gefinisht en dat ik de leiding in het klassement nog heb. Het was een zeldzaam moeilijk weekend en een nog moeilijkere race. Dit hadden we niet verwacht. Niets was goed: de snelheid niet, de acceleratie niet, de grip niet. En we kregen het niet opgelost, wat we ook probeerden. Achteraf is het makkelijk om te zeggen dat we blijkbaar een fout hebben gemaakt. Vaak werkt de laatste oplossing tussen de warmup en de race wel, maar nu niet.”

De kwalificatie was al moeizaam, maar waar Rossi in de race doorgaans wel iets extra’s kan brengen, werden de problemen deze keer alleen maar groter. Heel even kon hij de vijfde plaats in de race pakken, maar die kon hij niet lang vasthouden. Vanaf ronde 12 ging het snel bergafwaarts. De rondetijden stortten in en de een na de ander kwam Rossi voorbij alsof hij een beginneling was.

Viñales dacht dat hij kon winnen

C-5uElaXUAECRVP-700x467
In deze auto gaat Ferando Alonso de Indy 500 proberen te winnen. (c) McLaren
Teamgenoot Maverick Viñales verging het slechts iets beter. De winnaar van de eerste twee races van het seizoen eindigde als zesde. “Austin was nog slechter, want daar crashte ik. Nu heb ik tenminste nog wat punten meegepakt en dat is belangrijk. Maar verder was het een enorme deceptie”, vond Viñales.

In de warmup zag het er nog uitstekend uit voor de Spanjaard. Hij reed de snelste tijd en dat gaf hem de hoop en zelfs overtuiging dat hij kon meedoen voor de overwinning. Maar daar was geen sprake van. “Gewoonlijk zijn wij juist sterk in de snelle bochten”, analyseerde Viñales. “Maar daar ging het nu totaal niet. De linkerbochten waren nog wel redelijk, maar aan de rechterkant van de voorband had ik geen enkele grip. Niks! Heel vreemd, want zaterdag hadden we een probleem aan de linkerkant van de achterband, vanochtend was het helemaal perfect en nu dit. Ik heb geen idee waar het in zit; de band, de afstelling, de temperatuur van het asfalt?”

Net als andere MotoGP-teams test Yamaha maandag nog op het circuit van Jerez. Daar hopen Rossi en Viñales op zijn minst antwoorden te vinden en liever nog oplossingen. “Begrijpen wat het probleem is, is al heel wat”, weet Rossi, wiens grootste probleem de achterband was. “De motor van 2016 werkte hier blijkbaar wel. Vorig jaar stonden we op het podium en nu was Johann Zarco (vierde, red) met de 2016-machine de best geklasseerde Yamaharijder. Dan kun je ervan uitgaan dat daar iets te vinden is. Wat dat is, moeten we snel zien uit te vinden, want dit mag niet meer voorkomen.”

Foto's: MotoGP.com en Natascha Kayser

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden