Vandoorne neemt revanche in Rome, De Vries finisht weer niet

4-EPS704_115337_FER2024

Stoffel Vandoorne heeft in Rome revanche genomen op de pechdag van zaterdag. De Belg pakte de tweede overwinning van zijn Formule E-carrière en finishte voor Alexander Sims en Pascal Wehrlein. Nyck de Vries kende een mindere dag en strandde in het zicht van de haven in de muur, ook Robin Frijns wist geen punten te scoren tijdens de tweede race in Rome.

Net als op zaterdag werd de tweede race in Rome achter safety car gestart. Het hele weekend was het regenachtig in de Italiaanse stad en door de natte plekken op de baan vond de organisatie een staande start wederom niet verantwoord. Nick Cassidy mocht de race voor het eerst vanaf pole position aanvangen.

Vandoorne pakt de leiding

Toen de safety car het veld na één ronde vrijliet ging het voor de Nieuw-Zeelander al snel mis. Cassidy verloor controle over de achterkant van zijn bolide waardoor hij spinde. Hij viel daardoor terug naar een elfde positie. Even later was het drama voor de Envision Virgin Racing-coureur compleet, toen hij door Oliver Rowland van achteren werd aangereden en in de muur terechtkwam. Hij kon weliswaar zijn race vervolgen maar kwam op de laatste plaats terug de baan op.

1-EPS704_110600SG2_8291-700x467
Foto: FIA Formula E

Na het terugvallen van Cassidy wist Norman Nato de race kortstondig te leiden, maar hij werd al snel ingehaald door Pascal Wehrlein en Stoffel Vandoorne. Vandoorne wist vervolgens slim gebruik te maken van de attack modes en activeerde deze een ronde eerder dan Wehrlein. Toen Wehrlein een ronde later zijn attack mode moest activeren verloor hij de leiding aan de Belg. Door het tactische spel met de attack modes wist de Mercedes-coureur een gat te slaan naar de rest van het veld.

Lucas di Grassi zorgde halverwege de race voor een full course yellow toen hij door Sébastian Buemi de muur werd ingeduwd. Bij de herstart wist Sims een plaats te pakken. Hij nam de tweede plek over van Wehrlein. Later wist Nato de Duitser ook nog in te halen, echter verloor Nato zijn podiumplek vlak na de race, omdat hij niet genoeg energie meer over bleek te hebben.

2-EPS704_111717_J6I7805-700x467
Foto: FIA Formula E

Uitvalbeurt De Vries

Tegen het einde van de race zorgde ook René Rast, de teamgenoot van di Grassi, voor een safety car-situatie. René Rast zag zijn jacht op Sam Bird in de muur eindigen. Een teleurstellende race dus voor het team van Audi.

3-EPS704_114358SG2_8620-700x460
Foto: FIA Formula E

Met nog maar één ronde te gaan, kwam de safety car naar binnen. Bij de herstart wist Vandoorne de leiding vast te houden. In het middenveld was het echter chaotisch. Edoardo Mortara was in gevecht met Mitch Evans en António Félix da Costa. Daarachter was het De Vries die met Bird en Rowland in aanraking kwam. De Nederlander eindigde in de muur.

Robin Frijns wist door de chaos in de laatste ronde op te klimmen naar de tiende plaats. Door de late safety car was hij echter niet in staat zijn laatste attack mode te gebruiken en viel hij terug in de uitslag.

Ondanks zijn uitvalbeurt staat Bird na de races in Rome nog bovenaan in het kampioenschap. Mitch Evans staat tweede en Frijns is naar de derde plek gezakt. Door de dubbele uitvalbeurt van De Vries in Rome is de Nederlander naar de vijfde plek gezakt, achter teamgenoot Vandoorne.

De volgende Formule E-races staan voor 24 en 25 april gepland in Valencia.

Lees ook: Vergne wint eerste E-Prix van Rome, Frijns vierde

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden