Vandoorne pakt pole voor eerste E-Prix van Rome, Frijns en De Vries P2 en P3

10-saturday-monza

Stoffel Vandoorne heeft tijdens de kwalificatie voor de E-Prix in Rome zijn zevende pole position gepakt. Dit zijn drie pole positions in vier races voor Mercedes-EQ. Hiermee bleef hij twee Nederlanders net voor. Robin Frijns kwalificeert zich als tweede, met achter hem op P3: Nyck de Vries. Zaterdagmiddag start de E-Prix van Rome.

De kwalificatie in de Formule E heeft een duel-format, anders dan in bijvoorbeeld de Formule 1. Hierin worden één tegen één duels gereden en degene met de snelste tijd gaat een ronde verder, totdat er twee over blijven en voor pole position racen.

Robin Frijns
Foto: FIA Formula E (Robin Frijns)

Nipte winnaar

De halve finale van de kwalificatie ging tussen de twee Nederlanders Nyck de Vries en Robin Frijns, die nipt werd gewonnen door Frijns met één tiende voorsprong. Uiteindelijk was het hun zuiderbuur Stoffel Vandoorne die Portugees António Félix moest verslaan. Tot driekwart van de ronde leek er niks aan de hand te zijn voor Vandoorne en had hij een comfortabele drie tienden voorsprong. Totdat hij een bocht verkeerd inschatte en enorm veel tijd verloor. In de laatste bocht kon hij met uiterste inspanning zijn ronde goedmaken en finishte met een nipte 0,015 seconde voorsprong op Félix, om zo naar de finale van de kwalificatie te gaan.

Even later bezorgde hij zichzelf een Belgisch feestje door Nederlander Robin Frijns, in zijn Envision Racing-bolide, te verslaan voor pole position. Hiermee heeft Vandoorne al zeven pole positions achter zijn naam gezet.

Nederlands voordeel

Het verschil tussen Nederlander Nyck de Vries en nummer vier António Félix was echter slechts 0.037s. De Vries houdt de Portugees nog net achter hem en weet zo de aansluiting met landgenoot Frijns en teamgenoot Vandoorne te behouden.

Nyck de Vries Rome eprix
Foto: FIA Formula E

De race van vorig jaar in Rome kreeg voor de mannen van Mercedes-EQ een flinke staart. Dit nadat Nyck de Vries teamgenoot Stoffel Vandoorne toucheerde met een onbesuisde inhaalactie. Ditmaal zal de Vries eerst met Frijns moeten afrekenen bij de start van de E-Prix van Rome.

 

Lees ook: Veel coureurs naar de stewards: wie deed wat en wat zijn de straffen?

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Australië

Lees ook: Leclerc en Tsunoda under investigation na langzame in-lap

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden