Verstappen zet snelste tijd neer tijdens vrije training in Miami

door Shakyra van den Heuvel
Miami Circuit

Het was een drukke vrije training waar de coureurs te maken hadden met een rode vlag, uitstapjes buiten de baan en veel blokkeringen van de banden. Uiteindelijk wist Verstappen de snelste tijd neer te zetten, gevolgd door Piastri en Sainz. Het is nu tijd om ons op te maken voor de sprintkwalificatie die later op vrijdag zal gaan plaatsvinden.

De Formule 1 is terecht gekomen in het circus wat de Grand Prix van Miami heet. Elk jaar zorgen de Amerikanen weer voor extra veel spektakel. Zo is het ook alweer de vierde thuisrace voor de Amerikaan Logan Sargeant. Het is tijd voor de eerste, maar ook gelijk enige vrije training. In deze training willen de coureurs en hun teams zoveel mogelijk informatie verzamelen die ze kunnen gebruiken tijdens het sprintweekend. De coureurs gebruikten vooral de medium en de harde banden voor de long runs. Beide McLarens klaagden aan het begin van hun training aan een probleem met hun stuur, hierdoor zijn ze beide een aantal keren naar binnen gegaan. Lando Norris heeft vervolgens de gehele training last gehad van deze problemen waardoor hij geen kans heeft gehad om een goede tijd neer te zetten. 

De vrije training werd al snel onderbroken met een rode vlag dankzij een spin van Charles Leclerc. Hij kon niet meer verder rijden waardoor de auto veilig van de baan gehaald moest worden. Dit zorgde ervoor dat kostbare tijd verloren ging. Wanneer de lichten weer op groen gingen in de pitstraat, waren alle coureurs ook weer snel op de baan te vinden. Vlak nadat iedereen weer de juiste temperaturen in zijn banden heeft gevonden, werden ook de eerste snelle ronden gereden. Beide Mercedes-coureurs laten een goede snelheid zien en weten snelle tijden neer te zetten. Pérez wist een lange tijd de snelste tijd te behouden, maar werd halverwege de training afgepakt door Carlos Sainz. Verstappen lijkt zich vooral bezig te houden met de long runs en niet met de snelste tijd.

 

 

Als we verder in het veld kijken lijken zowel Ocon als Gasly van Alpine een goede snelheid te pakken te hebben. Beide zitten met nog ongeveer 20 minuten te gaan, in de top 10. Williams en Haas vallen vooralsnog wat tegen en kunnen de snelheid van het middenveld niet bijhouden. Verstappen heeft gedurende de enige training ook een langere tijd in de pitbox gestaan. Of er problemen zijn bij de Nederlander, is verder niet bekend.

Zachte banden

Guanyu Zhou is uiteindelijk de eerste coureur die een aantal ronden op de zachte band gaat rijden. Gedurende het sprintweekend hebben ze maar zes sets van de zachte banden waardoor het team goed moet uitrekenen hoeveel ze er nodig hebben en wanneer dat nodig is. Zijn teamgenoot Valtteri Bottas is de volgende op de rode band. Charles Leclerc is niet meer de baan op gekomen en heeft dus veel tijd verloren. Hij zal tijdens de sprintkwalificatie later op vrijdag zijn eerste ronden gaan rijden. Wanneer de training nog tien minuten te gaan heeft, gaan steeds meer coureurs op de zachte band rijden. Het brengt Gasly zelfs even naar de snelste tijd, deze werd al snel afgepakt door George Russell. Verstappen laat in de tussentijd weten dat hij moeite heeft met de temperatuur van zijn banden. “Het lijkt alsof ik op eieren rijd. De banden zijn veel te warm.”

In de laatste paar minuten kiest ook Verstappen ervoor om nog een ronde te rijden op de zachte banden. Na zijn eerste snelle ronde zet hij gelijk de snelste tijd neer. Inmiddels rijdt vrijwel iedereen op de kwalificatieband. Wat opvallend is, is dat Tsunoda op de medium band blijft rijden, maar alsnog een zesde tijd weet neer te zetten. Zijn teamgenoot Ricciardo komt tijdens de training niet verder dan de 11e positie. Nadat de vlag gevallen is, weet Verstappen zijn snelste tijd te behouden. Piastri verrast toch met een tweede tijd en daarachter staat de Ferrari van Sainz. Uiteindelijk hebben we alle compounds gezien die in de rest van het weekend gebruikt zullen gaan worden. 

Lees ook: Vooruitblik op de Grand Prix van Miami

Lees ook: Lewis Hamilton over vertrek Newey: "Hij staat bij mij op nummer 1"

Lees ook: Hülkenberg verklaart overstap naar Audi: "Deze stap is door Seidl gekomen"

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden