SI202109051394_hires_jpeg_24bit_rgb

Max Verstappen mag 24 kaarsjes uitblazen. Hoewel de Nederlander nog altijd de leeftijd heeft van een jonkie, is hij alweer bezig aan zijn zevende seizoen in de Formule 1 waarin hij veel mooie dingen heeft laten zien. Grand Prix Radio zet daarom vijf van de meest legendarische races van Verstappen voor jou op een rijtje. 

Grand Prix van Spanje 2016

Deze race spreekt voor zich. Max Verstappen mocht voor het eerst in de Red Bull stappen nadat hij als vervanger werd aangewezen voor de gedegradeerde Daniil Kvyat. Zonder dat hij enige ervaring had met de Red Bull stapte hij in en kwalificeerde hij zich als vierde voor de GP van Spanje. De rest is geschiedenis. De Mercedessen vlogen er samen af en na een lesje bandenmanagement wist Verstappen Kimi Räikkönen achter zich te houden. Verstappen werd de jongste winnaar in de Formule 1 en de eerste Nederlander die een race wist te winnen in de grootste autosportklasse. Het commentaar van Olav Mol zal voor altijd aan deze race worden gekoppeld: "Yo hey, yo ho, yo fucking ho wat bizar!"

Spanje / Max Verstappen / 2016 / Red Bull Racing
Foto: Red Bull Content Pool (Clive Mason / Getty Images)

Grand Prix van Brazilië 2016

Voor wie nog twijfelde over de kwaliteiten van Verstappen, was dit de race die alle twijfels wegnam. Verstappen wist in de extreem natte weersomstandigheden de autosportwereld te verbazen met zijn rijkunsten. Zo werd eerst kampioenschapsleider Nico Rosberg buitenom ingehaald door Verstappen en wist hij even later op bizarre wijze de auto uit de muur te houden. Door meerdere oud-coureurs werd de redding van de Nederlander bestempeld als de 'Save of the Century' en hij wist zelfs zijn tweede plek te behouden. Verstappen maakte zich onsterfelijk voor de Braziliaanse fans door vanaf P16, waar hij belandde door een verkeerde gok met het wisselen naar de intermediates, in zestien rondes tijd naar P3 te rijden.

Grand Prix van Oostenrijk 2019

Voor de duizenden oranje fans mocht Max Verstappen vanaf P2 starten achter Charles Leclerc, dankzij een gridstraf van Lewis Hamilton. Verstappen had alleen een 'poepstart', waardoor hij terugviel naar P7. Opgeven staat niet in het woordenboek van de Nederlander en hij vocht zich knap terug naar voren. Met nog een paar rondes te gaan was Verstappen aangekomen bij de leider in de wedstrijd: Leclerc. In ronde 68 van de 71 probeerde Verstappen de leiding over te nemen in bocht 3. Hij was heel even voorbij Leclerc, maar in de volgende bocht leidde de Monegask alweer de wedstrijd. De ronde daarna was het wel raak voor de Nederlander. In een hard maar fair gevecht met Leclerc zette Verstappen zijn auto ernaast in bocht 3. Hij kon zo de leiding overnemen. De Nederlandse fans gingen uit hun dak en Verstappen won voor de tweede keer op een rij de GP van Oostenrijk.

Max Verstappen / Oostenrijk / Red Bull
Foto: Red Bull Content Pool (Mark Thompson / Getty Images)

Grand Prix van Duitsland 2019

Ook tijdens de Grand Prix van Duitsland liet Verstappen zien wat hij kon in de regen, al begon de race niet volgens plan. De Nederlander startte op P2, maar kwam weer niet goed weg en viel terug naar P4. Al snel kwam Verstappen weer op P3 te liggen achter beide Mercedessen, door een inhaalactie op Räikkönen. Even later begonnen de glijpartijen. De een na de ander vloog van de baan en zelfs Bottas en Hamilton konden de auto niet recht houden. Bij Mercedes ging nog wel meer mis, want de pitstop van Hamilton duurde meer dan één minuut door een flinke miscommunicatie. Verstappen had het ook lastig en hield de auto knap op de baan na een 360. In een race met zeven uitvallers en Lewis Hamilton op P9, liet Verstappen zien wie de baas was in de regen en reed hij uiteindelijk, met zeven seconden voorsprong op de nummer twee, naar de overwinning.

Max Verstappen / Duitsland / Red Bull
Foto: Red Bull Content Pool (Getty Images)

Grand Prix van Nederland 2021

Misschien niet zo'n spectaculaire race als de andere vier, maar wel eentje die voor altijd in het geheugen staat gegraveerd. De Formule 1 keerde eindelijk, na 36 jaar, weer terug in Nederland en alle druk lag op de schouders van Verstappen. De Nederlander presteerde al tijdens de kwalificatie door pole position te pakken. Ook de race was één en al dominantie van Verstappen. Hij hield Hamilton de hele race achter zich en zelfs toen Bottas de Nederlander probeerde op te houden na zijn pitstop, lukte het Verstappen al vrij snel om de Fin in te halen. Verstappen kwam uiteindelijk met twintig seconden voorsprong over de streep en bewees de gigantische druk, van de zeventig duizend Nederlandse fans op de tribunes, aan te kunnen.

Max Verstappen / Red Bull Racing / Zandvoort / Nederland / 2021
Foto: Red Bull Content Pool - Dan Mullan/Getty Images

Lees ook: GP van Qatar toegevoegd aan F1-kalender 2021

Lees ook: Toto Wolff: “Laten te veel WK-punten liggen”

Lees ook: Zorgen over GP Saudi-Arabië; circuit nog lang niet klaar

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden