Voorbeschouwing Dakar: KTM opnieuw topfavoriet bij motoren

190103_motoren_ASO

Zondag gaan 138 motorrijders over het startpodium van de Dakar Rally in Lima. Onder hen de winnaars van de laatste drie edities: Toby Price (2016), Sam Sunderland (2017) en Matthias Walkner (2018). Grote kans dat een van hen op 17 januari zegevierend terugkeert in de hoofdstad van Peru. De drie KTM-rijders hebben namelijk van elkaar het meest te vrezen.

Sinds 2000 is KTM ongeslagen in de Dakar Rally. Yamaha, Honda en Husqvarna kwamen in de buurt, maar het oppermachtige Oostenrijkse merk verslaan, lukte nooit. Ook in het seizoen voorafgaand aan de Dakar van 2019 kwam KTM als sterkste uit de strijd. Toby Price veroverde de wereldtitel cross country, maar of hij na een operatie aan zijn pols begin december voldoende is hersteld, is de vraag.

De blessure van Price deed de hoop opgloeien bij de concurrentie, met name bij Honda-rijder Kevin Benavides die vorig jaar de grootste bedreiging vormde voor Matthias Walkner. Heel blijven is voor iedereen de belangrijkste opdracht – to finish first, one first has to finish – maar zeker bij Honda was dat de laatste jaren het grootste probleem. Joan ‘BangBang’ Barreda heeft 22 etappe-overwinningen op zijn naam staan, maar haalde ook vorig jaar de finish niet. Paolo Gonçalves kwam toen niet eens aan de start. De veteraan reisde nu wel af naar Lima, ondanks een operatie aan de milt in december, na een zware crash in het Portugees kampioenschap.

Yamaha heeft de hoop gevestigd op Adrien van Beveren, die in 2016 als vierde eindigde en in 2017 op de zesde plaats. Vorig jaar moest hij in de tiende etappe de handdoek werpen, terwijl hij aan de leiding stond. Ook Xavier de Soultrait zou eens kanshebber op het podium kunnen zijn.

Voor Husqvarna is Pablo Quintanilla de vlaggendrager. Hij behaalde de derde plaats in 2016 en als het op prestaties aankomt is zijn Husqvarna – feitelijk ook KTM – net zo sterk.

De Nederlanders

Van de twaalf Nederlandse deelnemers komt niemand serieus in aanmerking voor een topklassering. De vierde plaats die Gerard Jimmink in 1996 behaalde komt niet in gevaar. Wel staat er weer een Jimmink aan de start: de 58-jarige Martien Jimmink – broer van – is één van de zes Nederlandse motorrijders die debuteren in de Dakar. De anderen zijn Gerben Lieverdink, Mark Tielemans, Marcel Piek, Paul Spierings en Wesley Pittens. Herwin Hopmans deed in 2005 al een keer mee, en maakt na een lange afwezigheid zijn rentree.

Tielemans komt uit in de Motul Originals, het kistrijdersklassement, waarin de coureurs zonder assistentie rijden. Nederland is in dat klassement, waarin 35 man deelnemen, met vijf rijders vertegenwoordigd, naast Tielemans zijn dat Edwin Straver, Marcel Snijders, Sjors van Heertum en Guillaume Martens.

Het hoogste startnummer is voor Mirjam Pol (#55), die voor de zevende keer aan de start staat. De meest ervaren Nederlandse motorrijder is Marcel Snijders, die in verschillende hoedanigheden (behalve op de motor ook als navigator in auto’s en trucks) al tien keer eerder meedeed.

55          Mirjam Pol - HT Rally Raid Husqvarna
60          Edwin Straver - Edwin Straver Rally (Motul Originals)
67          Marcel Snijders  - Snijders Rally (Motul Originals)
83          Sjors van Heertum - Sjors van Heertum (Motul Originals)
106        Gerben Lieverdink - BAS Dakar Team
122        Guillaume Martens - MACAD Rally Team (Motul Originals)
123        Mark Tielemans - Sjors van Heertum (Motul Originals)
124        Martien Jimmink - HT Rally Raid Husqvarna
126        Marcel Piek - HT Rally Raid Husqvarna
129        Paul Spierings - HT Rally Raid Husqvarna
132        Wesley Pittens  - Yamaha Team Pittens

 

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden