Voorbeschouwing Dakar: Team De Rooy grootste bedreiging voor Kamaz

190105_Nikolaev_2_RedBull

De afgelopen tien jaar ging de overwinning van de Dakar Rally acht keer naar Kamaz. De beide andere keren was de winst voor Gerard de Rooy. Met zijn terugkeer naar de Dakar Rally is hij, samen met zijn drie teamgenoten, de komende elf dagen meteen de grootste bedreiging voor de Russen.

Nederland is bij de trucks opnieuw het sterkst vertegenwoordigde land, met tien van de in totaal 41 trucks. Drie van die tien behoren tot Petronas Team De Rooy Iveco, met de Argentijn Federico Villagra aan het stuur van de vierde De Rooy-truck. De statistieken van het team zijn zeker zo indrukwekkend als de cijfers van Kamaz. Kopman Gerard de Rooy won de Dakar in 2012 en 2016 en behaalde in totaal 33 etappeoverwinningen. Ton van Genugten schreef in de Dakar 2018 vier etappes op zijn naam en was daarmee degene met de meeste dagzeges bij de trucks. Federico Villagra stond op de voorlaatste dag nog op slechts één seconde van de uiteindelijke winnaar Nikolaev, maar moest met pech opgeven. Maurik van den Heuvel, de nieuwe vierde man bij Team De Rooy, finishte afgelopen jaar met zijn eigen truck in de top 10.

DKR19_01_03_0253
De trucks van Team De Rooy in Lima. Foto: Rallymaniacs

De Rooy maakte vorig jaar een uitstapje naar de Africa Eco Race, maar vanwege het gebrek aan competitie daar zagen zijn sponsors hem liever terug in Zuid-Amerika, juist om de strijd aan te gaan met Kamaz. Ondanks dat zijn voorkeur uitging naar Afrika, is De Rooy vastbesloten er in Peru het maximale uit te halen. “Ik kom hier om te winnen”, zei hij bij aankomst in Lima.

Teamwork doorslaggevend

Kamaz staat zondag eveneens met vier trucks aan de start. Met zijn derde zege afgelopen jaar is Eduard Nikolaev op papier de kopman, maar bij de Russen maakt het niet uit wie er wint, zolang het maar een Kamaz is. Wat dat betreft zijn Airat Mardeev (winnaar in 2015 en derde in 2018), Dmitry Sotnikov (vierde in 2018 en tweevoudig winnaar van de Silk Way Rally) en oudgediende Andrey Karginov (winnaar in 2014) even grote kanshebbers.

Kamaz staat erom bekend het spel te spelen met een uitgekiende teamstrategie. Juist die samenwerking heeft de Russen al zoveel succes gebracht. In theorie staat alleen pech een volgende overwinning in de weg. Wil Team De Rooy een serieuze kans maken en niet afhankelijk zijn van fouten of pech bij Kamaz, dan zullen de vier Iveco’s moeten samenwerken. Het gevaar dat mensen zich niet kunnen inhouden en voor eigen kansen willen rijden, ligt echter op de loer.

Het zou zomaar kunnen dat een nieuwe regel, waarbij trucks (en auto’s) die voor de rustdag uitvallen na de rustdag buiten competitie weer mogen starten, in zulke teamstrategieën van pas komt. Zo’n uitvaller moet weliswaar ver achterin het veld starten, maar een snel teamlid dat toch niets meer te verliezen heeft, kan dan wel in dienst van het team perfect fungeren als snelle assistentie of concurrenten het leven zuur maken.

De tweede rij

In dat geval stijgen de kansen voor de strijders op de tweede rij, zoals het team als MAZ. De Wit-Russen behaalden vorig jaar met Siarhey Viazovich de tweede plaats, op vier uur achterstand van Nikolaev. Voor Viazovich en teamgenoot Aleksandr Vasilevski geldt dat ze nog te vaak te driest te werk gaan. Dat gaat overigens ook op voor Martin Kolomy en Ales Loprais, die in een Tatra aan de start komen, en Martin Macik (Liaz).

190105_MAZ_DPPI
De MAZ van Shiarhei Viazovich. Foto: DPPI

De enorme hoeveelheid zand en duinen in de route van 2019 belooft veel goeds wat de competitie aangaat, maar kan ook grote problemen opleveren. Eén fout en het is afgelopen. Daardoor kwam vorig jaar geen van beide Mammoet Renaults aan de finish. Kopman Martin van den Brink is bloedsnel, maar wil nog wel eens zijn geduld verliezen. Teamgenoot Janus jr van Kasteren is een veelbelovend talent, maar heeft nog maar een halve Dakar ervaring.

De (overige) Nederlanders

Slechts drie Nederlandse trucks kwamen vorig jaar aan de finish, met Gert Huzink (Riwald Renault) op de zevende plaats, Ton van Genugten (De Rooy Iveco) op de achtste plaats en Maurik van den Heuvel (toen Scania, nu De Rooy Iveco) op de negende plaats. Van andere Nederlandse deelnemers – Gerrit Zuurmond (Rainbow, MAN), William de Groot (De Groot, DAF), Richard de Groot (Firemen, DAF), Ed Wigman (Riwald, MAN) – hoeven geen wonderen te worden verwacht. Voor hen geldt dat ze blij zijn als ze op 17 januari nog in competitie zijn. De klassering is bijzaak.

503        Gerard de Rooy/ Moi Torrallardona (Spa)/ Darek Rodewald (Pol) - Petronas Team De Rooy Iveco
506        Martin van den Brink/ Wouter de Graaff/ Mitchel van den Brink - Mammoet Rallysport
509        Ton van Genugten/ Peter Willemsen (Bel)/ Bernard der Kinderen - Petronas Team De Rooy Iveco
512        Gert Huzink/ Rob Buursen/ Martin Roesink - Riwald Dakar Team
513        Maurik van den Heuvel/ Peter Kuijpers/ Martijn van Rooij - Petronas Team De Rooy Iveco
522        Gerrit Zuurmond/ Jasper Riezebos/ Klaas Kwakkel - Rainbow Truck Team
525        William de Groot/ Ben van de Laar/ Bert van Valkenburg - Team De Groot
528        Richard de Groot/ Raph van den Elshout/ Jan Hulsebosch - Firemen Dakar Team
531        Janus jr van Kasteren/ Erwin van den Bosch/ Frank van Hoof - Mammoet Rallysport
532        Ed Wigman/ Joël Ebbers/ Dirk Schatorie - Riwald Dakar Team

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden