Olav-Mol-en-Jan-Lammers

In voorspellen met de kenners, blikt Grand Prix Radio samen met Formule 1-kenners vooruit op het nieuwe seizoen. Dit doen we aan de hand van acht stellingen en, hoe kan het ook anders, een aantal pittige voorspellingen. Voor het tweede deel van de serie spreekt Grand Prix Radio met niemand minder dan voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers en Formule 1-commentator Olav Mol.

Beste rookie?

Jan: "Tsunoda. Hij heeft de beste auto, maar ook los van de auto is hij denk ik de sterkste rookie. Schumacher is een slow starter, en Tsunoda heeft de onbevangenheid die Max ook had. Tsunoda's seizoen zal er een met pieken en dalen zijn. Misschien kan hij een podiumplek pakken."

Olav denkt ook dat Tsunoda de beste rookie wordt, maar ziet ook wel iets in Mazepin. "Op racedagen kan hij echt wat. Hij is absoluut geen pannenkoek en ik denk dat hij Mick Schumacher by far verslaat in zijn eerste jaar." Lammers is het daar wel mee eens. "Ik denk dat hij wordt onderschat. In de test bleek maar weer dat hij onbevangen is en ons nog kan verrassen."

Grootste verrassing? 

Olav denkt dat Red Bull en Fernando Alonso het meest gaan verrassen. "Het zou al mooi zijn als Red Bull één van de twee wereldtitels kan pakken", zegt Mol. "Het wordt weer eens tijd voor een wereldtitel en in het verleden is het ook al vaker voorgekomen dat de constructeurstitel naar iemand anders gaat dan de wereldtitel bij de coureurs." De Formule 1-commentator denkt ook dat Red Bull het team van Mercedes meer aan het wankelen kan brengen door dichter in de buurt te komen en een eerste startrij te pakken. Dat zijn ze volgens Mol namelijk niet gewend bij de Duitse renstal.

Jan denkt daarentegen dat McLaren gaat verrassen en dat ze races kunnen winnen. "Ik acht zowel Ricciardo als Norris in staat om te winnen", zegt Lammers. Hij verwacht dat McLaren sterk voor de dag gaat komen in Monaco. "Ze kunnen races winnen op eigen kracht en zonder mazzel."

MCL35MDrivers-1
(c) McLaren Mediapool

Grootste tegenvaller?

Haas heeft tot nu toe een turbulente Formule 1-historie. Het Amerikaanse team kent een hoop ups en downs. Lammers denkt dat het team dit jaar, net als vorig jaar, weer gaat tegenvallen. "Ik denk dat een Ferrari-update hun enige hoop is om nog wat vooruitgang te kunnen boeken."

Olav denkt dat vooral Mick Schumacher tegen gaat vallen. Dat komt mede door de hoge verwachtingen van de fans en de media. "Omdat hij de achternaam Schumacher heeft, verwachten mensen gelijk veel van hem, terwijl het ook maar een rookie is", zegt Mol. Hij vindt dat Schumacher zeker wel een talent is, maar geen buitengewoon talent als bijvoorbeeld George Russell.

Beste nieuwkomer bij de (sub)topteams?

Ricciardo kende een goede wintertest. Hij stond er meteen en deed alles wat hij moest doen. Beide kenners denken dan ook dat hij de beste nieuwkomer wordt. "Dat heeft te maken met de werkwijze en kundigheid", verklaart Mol. Ook werkt het volgens de F1-commentator mee dat hij een van de betere auto's heeft van de nieuwkomers bij de (sub)topteams.

Jan denkt dat Alonso een sterke comeback gaat maken, maar dat hij het wel moeilijk gaat krijgen tijdens de kwalificatie. "Alonso gaat nog wel wat tijd nodig hebben om zich volledig aan te passen aan alle kleine aanpassingen die je moet doen tijdens een kwalificatie", denkt Lammers.

JGS_2019Indianapolis5001130001-700x467
© McLaren Media Centre

Spannendste race?

Voor Jan staat Zandvoort bovenaan. "Maar dat is puur chauvinisme", stelt hij. Zelf vond Lammers Monaco, Suzuka en Montreal mooie circuits om op te rijden. "Het is echt een slijtageslag. De remmen, differentiëlen, versnellingsbakken en motoren worden zwaar belast en omdat het zo'n kort circuit is lijkt de race één lange ronde."

Olav verheugt zich het meest op alle regenraces. "Dat is altijd spectaculair", zegt Mol. Als hij een circuit moet kiezen, gaat hij voor Interlagos (Brazilië), want daar is de kans op regen traditiegetrouw het grootst. "De Grand Prix van 2016 is de mooiste Braziliaanse GP die ik ooit heb gezien. Het hele verloop van die race was bijzonder dankzij de regen", aldus Olav Mol.

AP-1X8MHWE2W2111_news-700x475
(c) Red Bull Content Pool

Aantal overwinningen Verstappen?

"Max kan er zeven winnen en maakt overal kans. Het hangt echt af van de omstandigheden en als die gunstig zijn kan hij overal winnen", stelt Jan. Olav is het daarmee eens. Hij denkt dat Verstappen tussen de zes en acht races wint en eentje in het speciaal. "Ik vind dat Verstappen wel eens in Monaco mag winnen", zegt Mol.

Wereldkampioenschap constructeurs?

Beide mannen gaan voor Red Bull als constructeurskampioen. "Hoe beter Perez presteert, hoe beter Verstappen gaat presteren. Verstappen is namelijk veeleisend, maar een echte racer. Dus een goede Perez zou Max nog verder omhoog kunnen duwen. Dat zou Red Bull kunnen helpen aan de wereldtitel", legt Lammers uit.

Mol denkt dat de strijd om de vierde plek bij de constructeurs spannender wordt dan die om de derde plek. "Het zou zomaar kunnen dat McLaren in een niemandsland komt te rijden dit jaar en dat de strijd om de vierde plek spannend kan worden tussen Alpine, Aston Martin, en AlphaTauri."

SI202102240206_hires_jpeg_24bit_rgb-700x467
© Red Bull Content Pool

Wereldkampioenschap coureurs?

Mol denkt dat Lewis Hamilton zijn achtste wereldtitel gaat pakken, maar met Max Verstappen er wel vlak achter als tweede. Deze achtste wereldtitel kan dan weleens het laatste kunstje van de Brit zijn. "Ik zie een kans dat Lewis na een achtste wereldtitel misschien gaat stoppen, maar dat is koffiedik kijken", sluit de F1-commentator af.

Jan Lammers denkt er anders over. De voormalig F1-coureur denkt namelijk dat de Mercedes-coureurs niet voor maar achter Max Verstappen komen te staan. "Ik denk dat Hamilton tweede wordt en dat Max de titel pakt", begint hij. Bottas zal volgens hem niet verder komen dan een vijfde plek in het kampioenschap. De derde plek zal naar Daniel Ricciardo gaan.

"Het is meer nattevingerwerk, maar ik denk dat de verhoudingen wel zo kunnen zijn aan het einde van het jaar", vervolgt Lammers. Ook denkt de oud Formule 1-coureur dat Haas het enige team is dat geen punten gaat pakken. "Het veld ligt heel dicht bij elkaar dus ik denk dat iedereen wel een puntje pakt, op Haas na. Ook Alfa Romeo en Williams zien er beter uit dan verwacht, dus ik denk dat vooral Haas het lastig gaat krijgen."

Alle voorspellingen van de kenners zijn aan het einde van deze reeks terug te lezen op de site. Volg Grand Prix Radio in de aanloop naar het nieuwe F1-seizoen voor meer voorspellingen met kenners.

Lees ook: Voorspellen met de kenners deel 1: Rudy en Rick

Lees ook: Vooruitblik F1-seizoen 2021: Aston Martin

Lees ook: Tsunoda levert sensationele prestatie volgens Marko

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden