Doornbos-en-Plooij

In voorspellen met de kenners, blikt Grand Prix Radio samen met Formule 1-kenners vooruit op het nieuwe seizoen. Dit doen we aan de hand van acht stellingen en, hoe kan het ook anders, een aantal pittige voorspellingen. Voor het derde deel van de serie spreekt Grand Prix Radio met niemand minder dan analist en voormalig F1-coureur Robert Doornbos en F1-pitreporter Jack Plooij. 

Beste rookie?

Jack: "Yuki en de andere twee (Mazepin en Schumacher red.) zijn kansloos. Yuki heeft de beste auto, maar hij heeft ook de beste capaciteiten van de drie." Ook denkt Jack dat AlphaTauri het heel goed gaat doen dit seizoen. "Ik denk dat ze kunnen vechten met McLaren en hopelijk ook met Alpine."

Ook Doornbos denkt dat Tsunoda de 'Rookie of the Year' gaat worden. Echter is Gasly wel de teamleider. "Hij heeft de meeste ervaring, maar het zal me niet verbazen als Tsunoda soms over één rondje sneller zal zijn", zegt Doornbos.

Grootste verrassing?

Ondanks dat Jack denkt dat AlphaTauri samen met Alpine en McLaren om de derde plek bij de constructeurs gaat vechten, ziet hij McLaren als grootste verrassing vanwege de nieuwe Mercedes-motor. "Qua auto liggen ze bij elkaar in de buurt, maar de Mercedes-motor geeft de doorslag",  denkt Plooij. Hij voegt toe dat James Key voor McLaren een extra sleutel tot succes is. De nieuwe technical director van het team brengt veel ervaring mee en volgens Jack komt dat McLaren goed van pas.

Volgens Doornbos helpt het ook mee dat beide coureurs aan elkaar gewaagd zijn. "McLaren heeft de afgelopen jaren telkens een competitief duo gehad en daar mogen ze trots op zijn", zegt Doornbos. "Ricciardo brengt nu ook een hoop ervaring mee van de (top)teams waar hij heeft gereden. Daar gaat McLaren ook veel aan hebben."

AP-1VC8XYQ4W1W11_news-700x467
James Key (c) Scuderia Toro Rosso

Grootste tegenvaller?

Beide mannen gaan voor Aston Martin als grootste tegenvaller. Tijdens de wintertest worstelde het team met de auto.

Jack: "Het gaat om details in deze sport. Ik denk dat ze bij Aston Martin te veel in één keer hebben veranderd (wat de auto betreft red.)."

Hoewel Doornbos ook denkt dat Aston Martin de grootste tegenvaller wordt, kan het volgens hem ook zomaar omslaan. "Het is wel koffiedik kijken en als ik je in december spreek, kan het toch een goed seizoen voor Aston Martin zijn geweest", zegt Doornbos. Volgens Jack kan de portemonnee van Lawrence Stroll wel helpen om Aston Martin toch nog op de rit te krijgen. Doornbos sluit zich daarbij aan. "Het ligt in ieder geval niet aan de zakelijke skills van Lawrence Stroll."

Beste nieuwkomer bij de (sub)topteams?

Doornbos: "Perez. Hij moet gewoon in de kwalificatie voor plek drie of vier gaan als Verstappen voor pole gaat, maar hij is vooral voor de zondag binnengehaald." Doornbos zegt dat het doel met Perez is om de strijd "eerlijker" te maken. Vorig jaar moest Verstappen het in zijn eentje doen tegen twee Mercedessen, maar met Perez hebben ze bij Red Bull twee coureurs in huis die het de Mercedessen lastig kunnen maken.

Ook Jack denkt dat Perez de beste nieuwkomer wordt, al denkt hij dat Perez het wel als tweede coureur moet doen. "Red Bull Racing zit in de Formule 1 om constructeurskampioen te worden en dat kan alleen als beide coureurs punten halen, dus ze willen geen gedonder in het team."

perez-700x467
(Photo by Dan Istitene/Getty Images for Red Bull Racing)

Spannendste race?

Jack: "Bahrein. Niet omdat het de mooiste race van het seizoen gaat worden, maar de kaarten liggen nog niet op tafel. Niemand weet waar alle teams staan." Jack denkt dat Zandvoort het mooiste weekend wordt en dan vooral de kwalificatie. "Het zit waarschijnlijk dicht bij elkaar, alles moet kloppen en het kan zomaar zijn dat coureurs op andere plekken kwalificeren, vergeleken met de race pace. Dat kan zorgen voor mooie races."

Doornbos denkt ook dat Zandvoort mooi wordt. "Het circuit is onbekend voor de coureurs. Ik kan me de laatste Formule 1-race op Zandvoort niet herinneren, maar alleen de Formule 3-races die al heel spannend waren", zegt Robert. "De euforie van de 'Orange Army' en de mogelijkheid dat dit het eerste event na corona is, spelen mee. Het circuit zelf is een 'Big Balls'-circuit."

Aantal overwinningen Verstappen?

Jack denkt dat Max acht overwinningen binnen kan slepen en hij hoopt op een paar in het bijzonder. "Singapore is wel vet, Amerika, maar dat is een saai land, en Monaco. Al zegt Max dat elke race voor hem even zwaar weegt, is het toch wel leuk om daar op het podium te staan."

Ook Doornbos gaat voor acht overwinningen. Hij hoopt ook op Monaco. "Dan kan Max de mindere prestaties van het verleden rechtzetten." Voor Red Bull maakt het niet uit denkt hij. "Voor hen gaat het om punten pakken voor de constructeurstitel", zegt Doornbos.

Wereldkampioenschap constructeurs?

Robert denkt dat Mercedes de constructeurstitel pakt, al is dit de grootste kans in tijden voor Red Bull. "Dit jaar is het de meest reële kans voor Red Bull sinds Verstappen er rijdt. Het blijft denk ik lang spannend, maar Mercedes gaat de titel toch binnenslepen."

Jack daarentegen denkt dat Red Bull de constructeurstitel kan pakken, al gaat het wel close worden. "Ik denk dat het pas in het laatste weekend wordt beslist", zegt Plooij.

M256882-700x467
(c) Mercedes-AMG F1 W12 E Performance Launch

Wereldkampioenschap coureurs?

Jack: "Max wordt hopelijk wereldkampioen, maar het wordt close met Lewis." De strijd om de derde plek gaat tussen Bottas en Perez, al kunnen andere teams gedurende het seizoen ook podiums wegsnoepen voor beide mannen. "Er kunnen vier coureurs winnen, maar Ricciardo en Gasly kunnen op eigen kracht op het podium komen", denkt Plooij.

Doornbos denkt dat de voorspelde acht overwinningen niet genoeg zijn voor de eerste wereldtitel van Verstappen. "Voor de wereldtitel moet je ongeveer de helft van de races winnen en dan zijn acht er net te weinig", zegt de voormalig Formule 1-coureur. Wel gaat het heel spannend worden denkt hij. "Het gaat niet alleen om de overwinningen. De coureur die het meest constant is en de minste fouten maakt, gaat kampioen worden."

Lees ook: Voorspellen met de kenners deel 2: Jan en Olav

Lees ook: Voorspellen met de kenners deel 1: Rudy en Rick

Lees ook: 5 F1-records die kunnen worden verbroken in 2021

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen