180824_GBR_Vinales

Met de snelle, vloeiende bochten van het circuit van Silverstone was de verwachting al dat de Yamaha’s het redelijk goed zouden. Op de eerste dag van de Britse MotoGP bleek dat inderdaad het geval. In de eerste vrije training reden Maverick Viñales en Valentino Rossi de snelste tijden. In de middagsessie stonden ze er op de respectievelijk derde en achtste plaats nog altijd heel aardig bij.

De vorige Grand Prix, in Oostenrijk, was een absoluut dieptepunt voor Yamaha. De fabriek bood zelfs openlijk excuses aan aan beide coureurs. Sindsdien is alles uit de kast gehaald. Zo werd een elektronicaspecialist uit de Superbikes overgeheveld naar de MotoGP-afdeling.

Bij een test vorig weekend op Misano werd hard gewerkt om de problemen op te lossen, met als belangrijkste doel een goed resultaat op Silverstone. Yamaha staat al sinds de overwinning van Valentino Rossi vorig jaar in Assen droog. Voor Viñales was de laatste zege in Le Mans in 2017, terwijl hij op Silverstone in 2016 zijn allereerste MotoGP behaalde, toen nog bij Suzuki.

Omdat Silverstone (vloeiend) een totaal ander circuit is dan de Red Bull Ring (stop-and-go) was de verwachting al dat de problemen in Engeland minder duidelijk zouden zijn dan in Oostenrijk. Silverstone is een baan met een hoge bochtensnelheid en dat is het sterke punt van de Yamaha. De wendbaarheid van de motor (dat zit in het frame) is hier belangrijker dan de acceleratie: het grootste knelpunt van Yamaha op het moment.

Snelste tijd voor Dovizioso

180824_GBR_Dovizioso-e1535124482455
Andrea Dovizioso. Foto: MotoGP.com

Des te opvallend is het dat juist Andrea Dovizioso met de Ducati – waarvan de acceleratie het sterkste punt is en de wendbaarheid de zwakkere kant – op de eerste dag overall de snelste was. Zijn teamgenoot Jorge Lorenzo had grotere problemen en wist zich pas op het laatste moment van P17 naar P5 te werken. Lorenzo kwam goed weg toen merkgenoot Danilo Petrucci hem op een haar miste.

https://twitter.com/i/status/1032991133280940032

Dovizioso zei het al na zijn overwinning in Tsjechië: “Nu we ook de wendbaarheid en de bochtensnelheid steeds beter onder controle krijgen, zijn er voor de Ducati eigenlijk geen zwakkere circuits meer.” In Oostenrijk – na zijn overwinning op een typisch Ducati-circuit – onderschreef Lorenzo die stelling. “We zijn niet ver verwijderd van het punt dat Ducati alles wint. Ook op een stuurcircuit als Silverstone, met een hoge bochtensnelheid, kunnen we winnen.”

Crutchlow gebrand op thuisoverwinning

180824_GBR_Crutchlow-e1535123967337
Cal Crutchlow. Foto: MotoGP.com

Een plaats binnen de top 10 was deze keer een belangrijke opgave voor de MotoGP-rijders in de tweede training. Meestal wordt die sessie benut om aan de banden en de afstelling te werken, omdat het op dezelfde tijd is als de race, maar vanwege de wisselvallige omstandigheden in Engeland durfde niemand erop te rekenen dat er morgenochtend in FP3 nog genoeg kans is op rechtstreeks plaatsing voor de Q2-kwalificatieronde.

De Honda-rijders Cal Crutchlow en Marc Marquez maakten zich desondanks niet al te druk om een shoot-out. Beiden stonden er goed bij. Crutchlow is in zijn thuiswedstrijd gebrand op een overwinning en kon de tweede tijd dus goed gebruiken, voor Marquez is het handhaven en waar mogelijk uitbouwen van zijn leidende positie in de WK-stand belangrijker. Met de vierde tijd was hij dik tevreden. In de ochtendsessie stond de wereldkampioen nog tiende, na een van zijn inmiddels gebruikelijke trainingscrashes en een nog gebruikelijkere wonderbaarlijke redding.

https://twitter.com/MotoGP/status/1032918849090473984

Crowdfundactie voor Bendsneyder

Na twee ronden werd de middagsessie van de Moto2 verstoord door regen. Een gevolg was dat twaalf coureurs geen officiële tijd neerzetten, omdat ze buiten de 107% van de snelst gereden tijd bleven. Dat gold ook voor Bo Bendsneyder, die in de ochtendsessie tot een schamele 24ste plaats kwam. Ook op de eerste dag van de Britse Grand Prix zat het dus nog niet mee voor Bendsneyder, die in 2016 nog op het podium stond hier. Dat komt heel slecht uit, want een dezer dagen valt een beslissing over een mogelijk vervolg van zijn carrière, bij het Nederlandse team NTS RW Racing GP.

Zie ook Achtergrond: Is RW Racing GP het vangnet voor Bo Bendsneyder?

Ter ondersteuning van de intentieverklaring die Bendsneyder en RW Racing GP samen opstelden is nu een crowdfunding gestart om de coureur ook volgend jaar aan het rijden te houden. Doneren kan via de pagina sport.talentboek.nl

Arbolino voorlopig snelste in Moto3

180824_GBR_Moto3_arbolino-e1535124433369
Tony Arbolino. Foto: MotoGP.com

Tony Arbolino was op de eerste dag de snelste coureur in de Moto3. Of hij die plaats morgen in de kwalificatie kan vasthouden, is maar de vraag. De Italiaan was in de eerste elf races van dit seizoen uiterst wisselvallig. In Argentinië stond hij op poleposition, maar in vier andere gevallen wist hij zich niet bij de eerste twintig te kwalificeren. Van de titelkandidaten heeft klassementsleider Mario Bezzecchi voorlopig de beste papieren. Hij reed in de trainingen de tweede tijd, voor Niccolo Antonelli. Jorge Martin had op Silverstone nog veel last van zijn polsblessure. Hij reed de tiende tijd.

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden