Zwitsers feestje op kletsnat Moto2-podium

170910_RSM_Aegerter_Luthi

Nadat hij zich als derde had gekwalificeerd voor de Moto2 zei Dominique Aegerter dat hij hoopte in de top 5 te finishen. De Zwitser kon gisteren in het zonnetje nog niet bedenken dat hij meer, veel meer dan dat zou krijgen. Aegerter won de GP van San Marino in de regen, met Tom Lüthi als tweede en een emotionele Hafizh Syahrin als derde.

Het was de eerste Zwitserse één-twee in de geschiedenis van het wereldkampioenschap. Lüthi was er al lang blij mee, want hij zag zijn achterstand in het kampioenschap slinken tot nog maar 9 punten doordat klassementsleider Franco Morbidelli al vroeg in de wedstrijd onderuit ging.

https://www.facebook.com/MotoGP/videos/10156104407185769/

Morbidelli was niet de enige: er waren maar liefst 25 valpartijen. Je kunt dus niet zeggen dat Aegerter zijn eerste overwinning in drie jaar cadeau kreeg; overeind blijven was al een prestatie op zich. “Met zoveel water was het erg moeilijk”, stelde de dolgelukkige Zwitser. “Ik wilde per se niet crashen, dus ik heb defensief gereden.”

Door die defensieve lijnen kon Tom Lüthi er met geen mogelijkheid voorbij. “Ik zat steeds te twijfelen: zal ik of zal ik niet? Maar Domi reed zo strak. Ik durfde het niet aan, want ik kon me geen crash veroorloven met het oog op het kampioenschap”, verklaarde Lüthi.

Voor Hafizh Syahrin – de Maleisiër heeft de bijnaam The Fish omdat hij in de regen tot bijzondere dingen in staat is – was zijn eerste podium sinds vijf jaar alle reden om in tranen uit te barsten en snikkend zijn team, familie, heel Maleisië en de goden te bedanken.

RW Racing GP-rijder Axel Pons kon niet starten. De Spaanse coureur in Nederlandse dienst kwam in de warmup ten val en werd naar het ziekenhuis gebracht om foto’s te laten maken van zijn schouder.

Foto: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen