Sebastian Vettel (3 juli 1987, Heppenheim, Duitsland) kwam op zijn achttiende bij de Formule 1 terecht. Bij het team van BMW Sauber kreeg hij een functie als reservecoureur. Met 19 jaar mocht hij daadwerkelijk voor het eerst een vrije training in de Formule 1 voor zijn rekening nemen en was hij de jongste coureur ooit die dat mocht doen. Na twee seizoenen als reservecoureur bij BMW Sauber maakte Vettel de overstap naar Red Bull Racing. 

Jongste wereldkampioen ooit

In zijn eerste seizoen bij Toro Rosso kwam hij dichtbij een podium finish tijdens de Grand Prix van Japan. Ondanks een crash liet hij een goede indruk achter. In 2008 won Vettel als jongste coureur ooit een Grand Prix. Inmiddels is dit record in handen van Max Verstappen. Twee jaar later, in 2010 werd hij de jongste wereldkampioen ooit met Red Bull Racing. Hij won de titel daarna nog drie keer en daarmee is hij de jongste viervoudig wereldkampioen in de geschiedenis van de Formule 1.

Geen verlening Ferrari

Vettel maakte in 2015 de overstap naar Ferrari. Het was voor Vettel altijd een wens om voor het Italiaanse team uit te komen. Bij dit team wist hij opnieuw races te winnen maar het gehoopte wereldkampioenschap kwam er niet. Vettel wist in 2019 slechts één overwinning op zijn naam te schrijven. 

2020 was een zeer lastig seizoen voor Vettel. Nog voordat het seizoen begonnen was, kondigde Ferrari aan zijn contract niet te verlengen. Al snel werd bekendgemaakt dat Vettel zich verzekerd had van een stoeltje bij het nieuwe team van Aston Martin. Niet alleen buiten de baan waren de nodige problemen aanwezig voor Vettel, ook op de baan ging het namelijk niet zoals hij had gewild. De Ferrari-bolide had overduidelijk veel problemen. 

Aanrijding in Imola

Het eerste jaar bij Aston Martin begon niet goed. Hij werd 15de in Bahrein na een aanrijding en in Imola geeft hij op met problemen aan de versnellingsbak. In Bakoe pakt de Duitser zijn eerste podium voor het team met een tweede plaats en tevens zijn eerste sinds de Grand Prix van Turkije in 2020. In Hongarije werd hij tweede op de baan, maar werd later gediskwalificeerd vanwege een brandstoftekort door een technisch probleem.

Sebastian in cijfers 2022

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen