Formule 1 neemt besluit over sprint-kwalificatie 2021

10-sunday-imola

De Formule 1 heeft een definitief besluit genomen over sprint-kwalificatie in het seizoen van 2021. De verwachting is dat er tijdens drie races dit jaar mee geëxperimenteerd gaat worden. Silverstone en Monza worden als beste opties genoemd, de derde is nog niet bekend.

Tijdens de drie gekozen weekenden zal de kwalificatie een dag eerder plaatsvinden, namelijk op vrijdag. Het resultaat van deze kwalificatie is de startopstelling voor de sprint-kwalificatie op zaterdag. De top-3 van de sprint-kwalificatie krijgt WK-punten en de uitslag van de sprint-kwalificatie bepaalt de startopstelling voor de grand prix op zondag. De sprint-kwalificatie is korter dan de grand prix op zondag, namelijk 100km, zodat het in het tijdvenster van een uur past. Het is de bedoeling dat het plan getest wordt op Monza en Silverstone, naast nog een derde circuit wat tot dusver niet bekend is.

12-sunday-imola-700x467
Foto: F1 Press Area Pirelli / Mark Sutton / LAT Images

Bevestiging voor Portimao

Alle leden van de Formula One Commission mochten over dit plan stemmen. Wanneer er minimaal 28 van de 30 stemmen voor het plan zijn zou het doorgevoerd worden. Formula One Management en de FIA hadden beide 10 stemmen en elk team had er één. Over het financiële aspect van het plan waren nog twijfels. Dit seizoen is het budgetplafond al van kracht, dus de teams wilden financiële compensatie voor de mogelijke crashes en de drie extra races. De Formule 1 is hiermee akkoord gegaan. Jean Todt, FIA president, zegt hierover: "Dankzij het samenwerken van zowel de FIA, Formule 1 en alle teams hebben we dit mogelijk kunnen maken.

Betrokkenheid en spektakel

De voornaamste reden van het plan is de betrokkenheid die wordt gecreëerd richting de fans. De weekenden worden door de invoering van de sprint-kwalificatie een stuk aantrekkelijker om naar te kijken, door meer gevechten en een puntendeling aan de top drie van de sprint-kwalificatie op zaterdag. Formule 1-baas Stefano Domenicali zegt over de sprint-kwalificatie dat hij erg blij is op deze manier verder te kunnen bouwen binnen de sport en de betrokkenheid van de fans bij de sport erg belangrijk vindt. "Ik ben blij dat alle teams het idee supporten. Om de coureurs het gehele week te zien strijden om posities zal een unieke ervaring worden."

Weekend in het kort

Vrijdag: Vrije Training 1 (60 minuten) + kwalificatie voor sprint-kwalificatie van zaterdag

Zaterdag: Vrije Training 2 (60 minuten) + sprint-kwalificatie (100km) voor race van zondag

Zondag: Race (normale format)

 

Lees ook: Grand Prix van Portugal verreden zonder publiek

Lees ook: Jarig: Oud-Formule 1-coureur Daniil Kvyat

 

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden