Niet meer dan drie sprintraces in 2022 door onenigheid

Header liveblog 1 Bahrein

Door onenigheid over extra geld voor Mercedes, Red Bull en Ferrari worden er in 2022 maximaal maar drie sprintraces gehouden in plaats van zes sprintraces. Zo schrijft het doorgaans welingelichte Duitse Auto, Motor und Sport

In 2021 experimenteerde de Formule 1 met het nieuwe format. Op Silverstone, Monza en Interlagos werd er op zaterdagmiddag een race gehouden over 100 kilometer die de startgrid voor de wedstrijd op zondag bepaalde. De Formule 1 was zeer tevreden over het experiment en liet weten dat er in 2022 meer sprintraces zouden volgen. Het Britse Autosport vernam dat er zes sprintraces zouden komen, waaronder in Zandvoort en Imola.

Onenigheid tussen teams

Maar er is onenigheid tussen de teams. De topteams (Red Bull, Mercedes en Ferrari) willen meer geld zien. 2,65 Miljoen dollar volgens Auto, Motor und Sport, zodat ze de kosten van die races kunnen dekken, maar daar zijn de andere teams het absoluut niet mee eens. "Dit is gewoon een kansloze poging van de topteams om hun voordeel te behouden", haalt McLaren-CEO Zak Brown snoeihard uit. 

Start Sprint Sao Paulo -header

Schade 

Mercedes, Ferrari en Red Bull willen die 2,65 miljoen dollar hebben voor eventuele schade, die de auto's oplopen tijdens de sprintraces. Onzin stelt Brown. "Er werd nauwelijks schade gereden tijdens die races in 2021, alleen Gasly in Monza", aldus de Amerikaan. Günther Steiner, de teambaas van Haas, sluit zich aan bij de woorden van Brown. "De kans dat er iets kapot gaat tijdens de derde vrije training is net zo hoog of misschien wel hoger. De reden waarom ze dit willen is zodat ze hun voordeel kunnen behouden en dat kan alleen met een hoger budgetplatfond", aldus de Italiaanse teambaas. 

En dus is het plan van Formule 1-CEO Stefano Domenicali om zes sprintraces te houden in 2022 gesneuveld. Een paar dagen geleden werden de teams op de hoogte gesteld dat er maximaal maar drie sprintraces worden gehouden, misschien zelfs minder. Waar en wanneer die sprintraces worden verreden, is nog onbekend. 

Lees ook: Jonathan Wheatley: Openbaar maken FIA-radio grote fout

Lees ook: Alfa Romeo onthuld 2022-livery pas na testdagen Barcelona

Lees ook: Rinus Veekay tevreden na Daytona-podium met Racing Team Nederland

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden