DSC_4727

Williams Racing, voor het team moeten we een stuk terug in de historie. In 1967 richt Frank Williams namelijk een team op. Het team kent in het begin veel financiële problemen maar weet uiteindelijk toch een punt te behalen, in 1973, door Nederlander Gijs van Lennep. Vanaf 1977 komt er geld kwijt en wordt het Williams opgericht zoals we het nu kennen. De eerste jaren van het team liepen we stroef maar in 1980 lukt het Williams-coureur Alan Jones om de wereldtitel binnen te slepen. 

Het team kent in die jaren veel succes en wint veel races. In 1981 verliest het team de coureurstitel met één punt, het constructeurskampioenschap wordt wel gewonnen. In 1982 wordt onder bizarre omstandigheden Keke Rosberg wereldkampioen in de Williams. Het jaar 1986 gaat de boeken in als een zwaar jaar voor het team. Niet vanwege de prestaties, het team verliest nipt het kampioenschap, maar teamoprichter Frank Williams komt in een rolstoel te zitten na een heftig ongeluk in een auto-ongeluk. 

Het jaar erop herpakt het team zich en wordt Nelson Piquet wereldkampioen, de ondertussen derde voor Williams. Jaren gaan voorbij en in 1992 kent het team weer een succesvol seizoen. Nigel Mansell wordt wereldkampioen bij het team. Hij verlaat het team en wordt vervangen door Alain Prost. Prost wordt wereldkampioen met zeven overwinningen. Net als Mansell stopt Prost na zijn wereldkampioenschap, hij wordt vervangen door de Braziliaan Ayrton Senna. 

Senna komt om tijdens de Grand Prix van San Marino en laat een grote schok achter in de wereld der Formule 1. Hij wordt vervangen door David Coulthard. Williams wint dat jaar de constructeurstitel. Vanaf 1992 duurt het vier jaar voordat het team weer een kampioenschap binnenhaalt. Damon Hill pakt in 1996 de titel. Het jaar erop pakt Jaques Villeneuve de titel voor het team. Het is tot op heden de laatste titel van het team.

We maken een sprong in de tijd, naar 2013. Frank Williams moet zijn werkzaamheden neerleggen en zijn dochter Claire Williams krijgt de leiding. Het team komt in diepe problemen en de Familie Williams verkoopt het team aan Dorilton Capital. Hoewel het team een grote historie kent, rijdt ze in het heden veel achteraan de grid. 

Williams in cijfers 2024

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden