Verstappen in gedachten bij Mateschitz, na moeizame kwalificatie

verstappen cota 2022 mark thompson getty images

Max Verstappen zette in de kwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten de derde tijd neer. Vanwege de gridstraf van Charles Leclerc vertrekt de Nederlander zondagavond vanaf de tweede plek, naast polesitter Carlos Sainz. Maar de gedachten van de Nederlander waren zaterdagavond ergens anders dan bij de uitslag van de kwalificatie.

Verstappen heeft vertrouwen in een goede race. "Dit seizoen is onze auto beter geweest in de races dan in de kwalificaties, maar vandaag zaten we ook al erg dicht bij de Ferrari's." De wereldkampioen worstelde wat met de banden. "Die kregen we net niet in het perfecte window. Op de één of andere manier kregen we niet gelijk de banden op temperatuur. Uiteindelijk lukte het wel, maar ik verloor wat tijd in sector 3."

red bull cota 2022 getty images
Foto: Red Bull Content Pool, Getty Images

'Kwalificatie maakt niet uit'

Bij Red Bull liggen de gedachten ergens anders dan bij de resultaten van de kwalificatie. Vlak voor de start van de kwalificatie werd namelijk medegedeeld dat Dietrich Mateschitz op 78-jarige leeftijd was overleden. De co-oprichter van Red Bull heeft een cruciale rol gespeeld in de Formule 1. Na enkele teams gesponsord te hebben, nam Mateschitz in 2004 Jaguar Racing over en doopte dat om tot Red Bull Racing in 2005. Daarna werd ook Minardi nog overgenomen, dat werd omgevormd tot Toro Rosso in 2006. De klap komt dan ook hard aan bij deze teams. 

"Uiteindelijk maakt de uitslag van de kwalificatie me niet zoveel uit", reageert Verstappen direct na afloop van de kwalificatie tegenover Danica Patrick. "We staan stil bij wat er vandaag gebeurd is en wat hij heeft betekend voor iedereen in het team, wat hij heeft opgebouwd en wat hij voor mij gedaan heeft. Zonder hem stond ik hier nu niet. Om in mij te geloven, terwijl ik nog zo jong was, en onze band ieder jaar te zien groeien, was heel bijzonder."

Verstappen is dankbaar dat hij Mateschitz een paar weken geleden nog heeft kunnen spreken: "Gelukkig kon ik toen enige tijd met hem spenderen. Hij was altijd ontzettend aardig en geïnteresseerd. Ik zal ons laatste gesprek nooit vergeten, het was al een speciaal moment en dat is het nu al helemaal."

Ideale eerbetoon

Max Verstappen en Sergio Pérez kunnen zondag een ideaal eerbetoon maken, door het constructeurskampioenschap voor Red Bull te winnen. Ongeacht wat de Ferrari-coureurs doen, als Verstappen en Pérez als derde en vierde over de meet komen is het Oostenrijkse team al kampioen. Ook als een Red Bull-coureur wint mét de snelste ronde, kan Ferrari niks meer doen. 

Lees ook: Carlos Sainz pakte pole op COTA, Verstappen derde

Lees ook: Sargeant met genoeg licentiepunten in 2023 bij Williams

Lees ook: Antonio Giovinazzi: "Ik moet mijn excuses aanbieden"

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden