Adrian Newey: Beperking windtunnel gaat invloed hebben

Adrian Newey

Adrian Newey denkt dat de beperking in de windtunnel veel invloed gaat hebben op het team. Doordat Red Bull maar 60% van hun windtunneltijd mag gebruiken komt er meer druk te liggen op het team. Dit laat Adrian Newey weten tegenover Motorsport.com.

Dit jaar werd er bekend gemaakt dat Red Bull in 2021 de budgetcap heeft overschreden. Hierdoor kreeg het team een boete en tien procent reductie van de windtunneltijd. Omdat ze dit jaar ook nog eens kampioen in de constructeurkampioenschap zijn geworden mogen ze maar 70% van de windtunneltijd gebruiken, daar gaat nog eens tien procent vanaf. Hierdoor komt er meer druk op het team te liggen, want alles moet zorgvuldig getest worden. 

"Lastig in te schatten"

Doordat Red Bull een straf heeft gekregen en dus maar weinig tijd in de windtunnel hebben kan er minder getest worden, hierdoor zal er waarschijnlijk tijd verloren gaan. "Het is moeilijk om in te schatten hoeveel tienden van een seconde per ronde dat ons gaat kosten. Door de straf kunnen we minder componenten en ideeën testen", aldus Newey. Wat ook nog komt kijken is de verhoging van de vloeren die vanaf volgend jaar in gaat. Dit heeft de FIA vanwege het porpoising in de regels genoteerd. Die verhoging van de vloeren heeft impact op de aerodynamica, wat het voor Red Bull nog lastiger maakt. "Komend jaar wordt de rand van de vloer ook nog eens vijftig millimeter verhoogd, wat een significante impact heeft op de aerodynamica. Ik denk dat de windtunnelbeperking zeker invloed gaat hebben op het team."

Sergio Perez Red Bull Belgie vrije training

Strijd met de concurrentie

De voornaamste concurrentie van Red Bull is op het moment Ferrari en Mercedes. Beide team hebben meer windtunneltijd dan Red Bull, wat ze een voordeel oplevert. "Ferrari en Mercedes zitten beide niet stil. Ferrari heeft afgelopen jaar problemen gehad met de betrouwbaarheid, maar weet nu goed waar de zwakke punten liggen. Die kunnen ze hoogstwaarschijnlijk goed oplossen. Mercedes kwam het grootste gedeelte van het jaar snelheid tekort, maar als je naar de laatste race kijkt dan denk ik dat ze de weg terug hebben gevonden. Het wordt hoe dan ook een zwaar jaar voor ons."

Lees ook: Nyck de Vries verschijnt met startnummer 21 op grid

Lees ook: Saoedi-Arabië opent seizoen in 2024

Lees ook: Mick Schumacher naar Mercedes als reservecoureur

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden