Aftellen: de beste Belgische Grands Prix aller tijden

images_Formule1_retro_Spa-1992_Schumacher_Spa1992

De Formule 1 is na de test op de Hungaroring nu dan eindelijk echt op vakantie. Geen voorbeschouwingen, geen vrije trainingen of kwalificaties, geen rode lichten die 's zondags om twee uur doven. Pas op zondag 27 augustus zal de Grand Prix van België worden verreden op het roemruchte circuit van Spa-Francorchamps.

Terwijl coureurs, monteurs en teambazen nog maar net de koffer hebben gepakt, tellen de fans dus al weer af. Grand Prix Radio helpt de tijd te doden en tegelijkertijd in de stemming te komen voor de thuisrace van Max Verstappen.

Op het circuit waar tienduizenden Nederlanders hem eind deze maand zullen aanmoedigen en waar de tribunes oranje gekleurd zullen zijn, gebeurt altijd wat. Er zijn heldendaden verricht, dromen in duigen gevallen en jongensboeken geschreven. En dus blikken we elke vrijdag terug op een memorabele editie van de Belgische Grand Prix. Deze week de editie van 1992.

1991: Debuut bij Jordan

In veel verkiezingen en polls over de meest gedenkwaardige Grands Prix op Spa wordt vaak 25 augustus 1991 opgenomen. Niet eens van vanwege het raceverloop of de overtuigende dubbelslag van Ayrton Senna en runner-up Gerhard Berger in de dominante McLaren-Honda, maar vanwege wat er in de kwalificatie gebeurt. Daar nestelt een jonge Duitse debutant genaamd Michael Schumacher zich namelijk op de zevende stek. Een ongekende prestatie met zijn Jordan-Ford. Het verhaal is bekend, al in de eerste ronde maken versnellingsbakproblemen net na Eau Rouge een einde aan het sprookje van Schumacher.

Kwalificatie

In deze rubriek gaan we dan ook liever terug naar 30 augustus 1992, een jaar later. Michael Schumacher wordt direct na zijn opvallende debuut ingelijfd door Benetton en heeft er precies een jaar in de Formule 1 op zitten wanneer het circus wederom in de Ardennen neerstrijkt. De jonge Duitser kwalificeert zich keurig als derde, achter pole-sitter en kersvers wereldkampioen Nigel Mansell in de Williams-Renault en Ayrton Senna in de McLaren-Honda. Tijdens de zonovergoten vrijdagtraining crasht Érik Comas hard in de vangrails met zijn Ligier-Renault. Senna is als eerste ter plaatse, stapt uit zijn McLaren en rent op de bewusteloze Fransman af. Comas zelf zegt achteraf dat Senna die dag zijn leven heeft gered door direct de op volle toeren draaiende motor uit te zetten. Uiteindelijk houdt Comas slechts een hersenschudding over aan het ongeluk, maar de kwalificatie en race zal hij niet meer meemaken.

Regen

De race zelf start op een droge baan, maar er is constant de dreiging van regen. Mansell komt goed weg van de lijn, maar wordt ingehaald door Senna die de leiding houdt tot het einde van ronde twee. Mansell herovert de leiding binnendoor in Blanchimont en wordt niet veel later gevolgd door zijn teamgenoot Riccardo Patrese, waardoor Senna naar de derde stek wordt verwezen. Dan begint het te regenen. Terwijl de een na de andere coureur voor natweerbanden naar binnen komt, blijft Senna doorrijden op de alsmaar natter wordende baan. Hij gokt op een korte bui, maar die gok pakt verkeerd uit. Wanneer hij alsnog besluit naar binnen te gaan valt hij dan ook terug tot de twaalfde positie.

reddit-700x380
Schumacher in gevecht met Häkkinen (l) en Alesi (r) (c) Reddit

Gouden zet

Michael Schumacher schuift ondertussen op zijn regenbanden kortstondig van de baan en moet naar binnen voor nieuwe banden. Het stopt uiteindelijk dan toch met regenen, waarna de baan snel opdroogt. De Duitser wisselt as eerste naar droogweerbanden, een gouden zet. Als eindelijk ook Mansell de pits opzoekt voor ‘slicks’ heeft de Duitser in de groen-gele Benetton genoeg voorsprong opgebouwd om de race te winnen. Het is de eerste van in totaal 91 overwinningen voor Schumacher, en bovendien is het de eerste overwinning van een Duitser sinds Jochen Mass in 1975 (Spanje).

Williams pakt wereldtitel

Nigel Mansell en Riccardo Patrese worden keurig tweede en derde en verzekeren het Williams-team zo al in augustus van de wereldtitel bij de constructeurs. Senna eindigt als vijfde nadat hij in de voorlaatste ronde Mika Häkkinen op de huid zit in Eau Rouge en Raidillon en de Fin op spectaculaire wijze aan het einde van het rechte stuk vlak voor Les Combes inhaalt

Volgende week blikken we terug op een andere memorabele editie van de Belgische Grand Prix, uiteraard op Spa-Francorchamps.

Bekijk hier een samenvatting van Grand Prix van België van 1992.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen