Albon's ambitie groeit: "Klaar voor de volgende uitdaging"

door Maikel Schramm
alexander albon 2022

Alex Albon is ervan overtuigd dat hij op het hoogtepunt van zijn kunnen in de Formule 1 is beland en zich ‘klaar’ voelt om de volgende stap te zetten door mee te strijden voor overwinningen en kampioenschappen, of dat nu met het verbeterende Williams-team is of elders. Albon's eerste kans om voor een topteam te racen liep mis onder intense druk om te presteren tijdens zijn overstap van Toro Rosso naar Red Bull in 2019. Deze periode duurde slechts anderhalf seizoen en resulteerde in een jaar aan de zijlijn. Een terugkeer naar het startveld met Williams in 2022 deed zijn carrière herleven. De Brit-Thaise coureur behaalde indrukwekkende resultaten en hielp het team vanuit de onderste regionen van het constructeurskampioenschap naar de zevende plaats te duwen in het afgelopen seizoen.

Albon’s vertrouwen in toekomstige successen

Gevraagd of hij naar een team zou kunnen gaan en morgen al zou kunnen strijden voor overwinningen, terwijl hij met de vrijheid rijdt die hij eerder niet had, zei Albon aan F1.com: "Ja, dat denk ik wel. Ik heb zelfvertrouwen. Het heeft lang geduurd om daar te komen en ik denk niet dat ik één van die coureurs ben die het vanaf het begin al had, maar op dit moment heb ik het wel. Ik heb vaak gedacht, ik voel me op sommige manieren alsof ik het team iets verschuldigd ben voor wat ze me hebben gegeven, als een kans om terug te keren naar de Formule 1, maar tegelijkertijd weet ik dat ik ze net zoveel heb teruggegeven als wat ze mij hebben gegeven. Dit klinkt misschien een beetje arrogant om te zeggen, maar ik wil dit team laten werken, ik geloof echt dat dat kan, ik geniet van het werken bij dit team, ik geniet van het familiegevoel dat dit team heeft en ik geniet van wat James Vowles, teambaas van Williams, kan doen en hoe hij dit team leidt." Albon in Monza GP Italië

(Foto: Pirelli, Albon in Monza) 

Klaar voor volgende stap

Desalniettemin weet Albon maar al te goed hoe meedogenloos de Formule 1 kan zijn als het gaat om rijderswisselingen en geeft toe dat hij zijn ogen openhoudt voor kansen elders, mocht de recente opkomst van Williams stagneren. "Gek genoeg word ik oud," ging hij verder. "In de wereld van de Formule 1 ben ik 27, en ik voel dat ik mijn piek nader. Je kunt een lange tijd op je piek zitten, maar ik kom op een punt waarop ik denk dat mijn ervaring en snelheid op een goed niveau zijn. Ik ben klaar om races te winnen, om te strijden voor een kampioenschap. Ik zou het graag bij dit team zien gebeuren, maar wie weet? Ik moet mijn deuren openhouden, want zo is het nu eenmaal. Net zoals teams hun deuren openhouden voor andere coureurs, moet je je deuren openhouden voor andere teams”, zo liet Albon weten aan F1.com.

Albon's beste resultaat tot nu toe in zijn 81 F1-starts blijft een derde plaats, die hij behaalde met Red Bull tijdens de Grands Prix van Toscane en Bahrein in 2020, wat bijdraagt aan zijn huidige totale puntenaantal van 228.

Lees ook: De geschiedenis van het altijd competitieve Mercedes

Lees ook: McLaren is blij met inbreng nieuw personeel

Lees ook: FIA grijpt in na vermeend vals spel in Formule E

door Maikel Schramm

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden