Andretti Global plant deelname aan Formule 2 en Formule 3

door Björn Smit
andretti fabriek logo

Andretti Global is van plan om de Formule 2 en Formule 3 in te stappen. Het Amerikaanse team wilt een ontwikkelingsprogramma opzetten waar Amerikaanse coureurs de kans krijgen om door te stromen naar het eigen Formule 1-team.

Een tijdje geleden werd bekend dat de plannen van Andretti Global om in 2025 of 2026 tot de F1 toe te treden van de kaart zijn. Formule 1 wees het bod van het Amerikaanse team om een elfde team te vormen af, in ieder geval tot 2028. Michael Andretti geeft echter niet op en blijft zich richten op een deelname aan de koningsklasse van de autosport. "We werken nog steeds samen met de FOM en zullen laten zien dat we veel aan het feestje toevoegen", zo vertelt Michael Andretti bij Sky Sports. "General Motors speelt een grote rol. Ze komen niet alleen om hier te zijn, ze zijn er om een groot deel van ons team uit te maken en ik denk dat dat nog niet is doorgedrongen. Ik denk dat we op het punt komen dat ze geen nee meer kunnen zeggen als iedereen begrijpt wat we echt aan het samenstellen zijn." Er wordt zelfs al een motor gebouwd. "General Motors bouwt momenteel een motor. We hebben een motor in 2028, maar we moeten duidelijk bouwen om daar te komen. Ons team moet twee jaar opbouwen om klaar en competitief te zijn als we onze eigen motor krijgen", sluit Andretti af.

De Amerikanen zijn al begonnen met de verhuizing naar een nieuwe faciliteit in Engeland, in de buurt van het circuit van Silverstone. "Dit [complex] wordt voornamelijk voor Formule 1", zegt Andretti in gesprek met Motorsport.com. "Maar we willen ook ons Formule E-team hierheen halen en het hier integreren. Daarnaast is ons doel om een F3/F2-team te hebben om het F1-team te ondersteunen en misschien zelfs een WEC-team. We willen dit onze hub maken voor Europees racen en hebben veel gave plannen op dat gebied."

 

 

Zoektocht naar de beste talenten

Naast het hoofddoel om Amerikaanse talenten de kans te bieden in de Formule 2 en 3 is Andretti ook op zoek naar de beste talenten uit andere landen. "Het gaat ons niet alleen om Amerikaanse coureurs, we gaan nog steeds op zoek naar het beste talent ter wereld", zo vertelt Andretti. "Maar het moet een goede ladder worden voor Amerikaanse coureurs. Het zal Amerikaanse coureurs een eerlijke kans bieden, want normaal gesproken worden die hier [in Europa] niet hetzelfde behandeld. In ons team word je eerlijk behandeld, helemaal door het systeem heen. Een bonus voor ons is dat we kunnen zien of iemand echt getalenteerd is of niet. Vaak weet je dat niet. Een vader betaalt misschien wel voor tweehonderd testdagen om zijn kind er goed uit te laten zien! Hier weten we wat we in huis hebben."

Andretti Global-partner Dan Towriss heeft erkend dat de realisatie van een F2- en F3-programma afhankelijk is van de deelname van het Amerikaanse team aan de Formule 1. "Het zal worden gekoppeld aan het rondkrijgen van het Formule 1-project. Maar het ontwikkelen van coureurs is altijd al een ding geweest van Michael. Het is iets wat erg belangrijk voor hem is. In welk kampioenschap we ook rijden, er zal een ontwikkelingsserie zijn die de coureurs van de toekomst creëert", aldus Towriss. 

 

Lees ook: BREAKING: Fernando Alonso verlengt contract bij Aston Martin

Lees ook: Toto Wolff over opvolger Hamilton: "Hij is zeker een sterke kanshebber"

Lees ook: James Vowles geeft update over auto Albon

door Björn Smit

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden