BREAKING: Madrid op kalender vanaf 2026

door Zus Veldkamp
IFMA vlaggen Madrid.jpg

Vanaf 2026 zal de Grand Prix van Madrid plaatsvinden. Het circuit loopt deels door de straten van Madrid en deels over een 'echt' circuit. Ze hebben een contract tot 2035 getekend. Hiermee raakt Barcelona vanaf 2026 de titel de Grand Prix van Spanje kwijt. 

De Grand Prix van Spanje zal vanaf 2026 niet meer plaatsvinden in Barcelona, maar in Madrid. De Spaanse hoofdstad heeft een deels stratencircuit bedacht, wat om het IFEMA Exhibition Centre gaat lopen. Het contract wat is getekend loopt tot 2035, met kans op verlenging. Al lang gingen de geruchten dat Madrid Barcelona had afgetroeft in de strijd om het contract voor de Grand Prix van Spanje, dat is ze nu ook gelukt. 

Lay-out circuit Madrid

Vanaf 2026 zullen de Formule 1-bolides door de straten van Madrid rijden. Het deels stratencircuit zal om IFEMA Exhibition Centre lopen en heeft een lengte van ongeveer vijf kilometer. Madrid heeft een contract getekend van 2026 tot 2035, een contract van negen jaar. Het circuit kent 20 bochten, die de coureurs waarschijnlijk binnen een rondetijd van 1 minuut en 32 seconden gaan rijden. In de eerste jaren kunnen er 110.000 mensen per dag naar binnen, maar er zijn plannen om dat uit te breiden naar 140.000 mensen per dag. Hiermee wordt het een van de grootste Formule 1 evenementen op de kalender. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FORMULA 1® (@f1)

Prestigieuze race

Dat de Grand Prix van Spanje verplaatst van Barcelona naar Madrid komt niet als een verrassing. Het IFEMA Exhibiton Centre is dan ook blij dat het de eer krijgt om zo'n prestigieuze race te organiseren. "Onze droom om een groot F1 evenement te organiseren om het IFEMA Exhibition Centre heen", aldus Jose Vincente de los Mozos, president van de executive committee. Ook de burgemeester van de regio Madrid, Isabel Diaz Ayuso, is enthousiast over de organisatie van een grand prix. "De Gemeenschap van Madrid is een regio met een grote internationale uitstraling, open, gevarieerd en competitief, en de F1 zal bijdragen aan het verder ontwikkelen van het merk Madrid tot de beste ter wereld."

Lees ook: Pirelli's opkomst in de bandengeschiedenis van de Formule 1

Lees ook: F1 aan Tafel: Max en Luyendyk racen samen

Lees ook: Vowles: Met Aston Martin en Alpine vechten in 2024 onrealistisch

 

 

 

 

door Zus Veldkamp

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden