Bruno Famin: "Team is absoluut niet te koop"

door Nick Steenhuis
Alpine F1 Team GP Japan 2024

Nadat het Alpine F1 Team het nieuwe Formule 1-seizoen is begonnen met tegenvallende resultaten, werd vorige week bekendgemaakt dat een andere autofabrikant geïnteresseerd zou zijn om de Franse renstal over te nemen. Alpine-teambaas Bruno Famin heeft op deze geruchten gereageerd, en is duidelijk: "Het team is niet te koop."

Alpine stond er de afgelopen jaren prima voor. Nadat het Franse team bij de terugkeer in de Formule 1 in 2016 slechts negende eindigde in het kampioenschap voor de teams, wist Alpine - dat tot en met 2020 onder de naam Renault F1 Team door het leven ging - vanaf 2017 standaard in de top zes van het constructeurskampioenschap te finishen. In 2018 en in 2022 veroverde het team zelfs de vierde positie in het kampioenschap achter de drie topteams: Mercedes, Ferrari en Red Bull. 

De Franse renstal slaagde er dus wel in om aan het langste eind te trekken in de strijd met de kleinere concurrenten, maar dat was niet het doel van Alpine. Al vanaf de terugkeer in de Formule 1 had het Franse team zijn zinnen gezet op het doorbreken van de top drie, maar de aansluiting met topteams Mercedes, Ferrari en Red Bull bleef al die tijd uit, ondanks het doel om op korte termijn zelf de titel topteam te mogen dragen.

Tegenvallende resultaten in 2024 tot zover

Maar daar zal het team nog wat langer op moeten wachten, want het Formule 1-seizoen 2024 is voor het Alpine F1 Team niet lekker van start gegaan. Begin dit seizoen stapte Alpine over op een nieuw concept in de hoop daarmee meer ontwikkelingsmogelijkheden te krijgen, maar dat levert tot nu toe dus geen succes op. Het Franse team staat na vier Grands Prix laatste in het constructeurskampioenschap zonder ook maar één punt te hebben behaald. Daarnaast is het team van Esteban Ocon en Pierre Gasly er nog geen race in geslaagd om in de lead lap te eindigen en zijn ze slechts twee keer uit Q1 gekomen – hun beste gridpositie blijft een bescheiden vijftiende plaats van Ocon in Japan.

esteban ocon alpine 2024 japan

Bron: Alpine F1 Team

Naast de matige baanprestaties is het op intern vlak ook onrustig. De volledige technische top vertrok, waarna teambaas Bruno Famin voor een nieuwe technische structuur koos. Door alle onzekerheid binnen de renstal is een aantal partijen aan het onderzoeken of ze de Franse renstal kunnen overnemen. Zo maakte Motorsport.com vorige week bekend dat een grote autofabrikant het Alpine F1 Team zou willen overnemen, maar deze geruchten zijn door teambaas Bruno Famin de kop in gedrukt.

Famin: "Het team is absoluut niet te koop"

Famin is glashelder over een eventuele overname. "Het topmanagement steunt ons volledig. Het team is absoluut niet te koop. We blijven pushen om onze doelstellingen te halen", verklaart de Fransman in gesprek met F1.com.

Volgens Famin is het management van Renault ervan overtuigd dat Alpine het tij binnen afzienbare tijd kan keren. "Dit is een echt project. We willen het merk Alpine door middel van autosport - en dan Formule 1 in het bijzonder - laten groeien", aldus de topman. 

Alpine hoopt dit jaar nog te herstellen

Famin blijft vastbesloten dat Alpine kan herstellen van hun treurige start van het jaar. Hij begrijpt dat dit niet het werk van een moment zal zijn, maar hij is ervan overtuigd dat het project de tijd zal krijgen om te slagen. "Het is geen leuke periode”, aldus Famin. "We zijn niet waar we willen zijn qua prestaties, we doen het project niet om vijftiende of zestiende te worden. We willen voorop lopen, we willen de prestaties van de auto ontwikkelen, en we willen zo snel mogelijk vechten voor podiumplaatsen en overwinningen. Iedereen [in het bestuur, red.] begrijpt dat het geen gemakkelijke uitdaging is. Het is een heel moeilijke uitdaging, want onze concurrenten hebben uitstekend werk verricht. Dus om stappen voorwaarts te kunnen zetten, moeten we de lat hoger leggen, ons niveau verhogen. We moeten verbeteren", aldus de Fransman. 

 

Lees ook: McLaren hoopt in 2024 opnieuw grote stap te kunnen zetten met upgrades

Lees ook: Mercedes in aanloop naar Chinese GP: "Het wordt een flinke uitdaging"

Lees ook: Haas-update in Shanghai gaat alleen naar Magnussen

door Nick Steenhuis

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden