Mercedes in aanloop naar Chinese GP: "Het wordt een flinke uitdaging"

Mercedes GP Japan kwalificatie 2024

Alle Formule 1-teams reizen volgende week met veel vraagtekens af naar het Shanghai International Circuit. Bij Mercedes wordt er al flink getest op de simulator om zoveel mogelijk data te verzamelen. Zij verwachten dat er een flinke uitdaging te wachten staat tijdens het eerste sprintweekend dit seizoen. 

Na vier seizoenen van afwezigheid keert het Formule 1-circus weer terug naar China. Door de coronapandemie werd er een aantal jaar niet geracet op het circuit in Shanghai, de laatste keer was in 2019. Inmiddels zijn de auto's flink veranderd en is de baan opnieuw geasfalteerd en dus kan bijna alle data van eerdere races in de prullenbak worden gegooid. Andrew Shovlin, technisch directeur van Mercedes, verwacht dan ook een uitdagend weekend. "Het is een flinke uitdaging, want we zijn er nog niet geweest met deze generatie auto's, dus de banden zijn anders, de aerodynamica is heel anders. Er is veel werk dat we moeten doen en het grootste deel van dat werk wordt gedaan in de simulator", legt hij uit tegenover Motorsport.com. "Maar we zijn ook de oude data en notities aan het herlezen. We kijken hoe de banden presteerden en hoe de degradatie destijds verliep om ook daar een goed beeld van te krijgen."

Wat de Grand Prix van China nog uitdagender maakt is het sprintraceformat waarmee wordt gereden dit weekend. Dit betekent dat de teams maar één vrije training hebben om zich voor te bereiden op de sprintkwalificatie later op de vrijdag. "Het is een sprintrace met een nieuw format van twee parc fermés. We hebben maar een uur vrije training voordat we meteen naar de kwalificatiesessie gaan, dus het is zeker een grote uitdaging", vertelt Shovlin. "Maar dat is juist erg leuk en we zijn enorm gemotiveerd. Want als je het goed doet, zijn de kansen tijdens een sprintrace altijd groter omdat iemand anders het misschien verkeerd heeft gedaan."

 

Andrew Shovlin - Interview - Monaco 2022
Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)

Foto: Mercedes AMG F1 (LAT Images)
 
 

Shovlin positief na Japanse GP

Het seizoen van Mercedes kende niet de start waarop gehoopt was. Na vier races staat het team uit Brackley zonder podia op een vierde plek in het constructeurskampioenschap. Hoewel de race in Suzuka ook niet super was, is Andrew Shovlin na Japan wel positiever gestemd vergeleken met eerdere races. "Het lijdt geen twijfel dat we op dit moment niet zijn waar we moeten zijn. Dat weten we en we weten dat we nog veel werk moeten verzetten. Maar het was zeker makkelijker om met de auto te werken in Suzuka. De balans van de auto was consistenter en we lijken in ieder geval een stabieler platform te hebben. Maar zoals gezegd, er is werk aan de winkel en daar gaan we meteen mee aan de slag", aldus de technisch directeur terugkijkend op de Japanse Grand Prix. 

 

Lees ook: Haas-update in Shanghai gaat alleen naar Magnussen

Lees ook: De evolutie van het sprintformat: Hoe zien sprintrace weekenden in 2024 eruit?

Lees ook: Fernando Alonso: Aston Martin team met meeste ambitie

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden