De evolutie van het sprintformat: hoe zien sprintrace weekenden in 2024 eruit?

24-saturday-belgium-2023

De Formule 1 gaat volgend weekend voor de vijfde ronde van het 2024-seizoen naar Shanghai voor de Grand Prix van China. Daar staat ook de eerste sprintrace van het nieuwe seizoen op het programma. Echter, heeft de Formule 1 het format voor de sprintrace weekenden voor 2024 aangepast ten opzichte van vorig jaar. Maar wat is er dan precies aangepast?

Sprintformat 2021 en 2022

De sprintraces zijn sinds 2021 een nieuw begrip in de Formule 1, toen werd het format voor het eerst geïntroduceerd tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Destijds begon een sprintrace weekend op vrijdag met de eerste vrije training, waarna de teams parc fermé in gingen en zich meteen klaar moesten gaan maken voor de kwalificatie, die ook op vrijdag plaatsvond. Deze kwalificatie bepaalde de startopstelling voor de sprintrace. Op zaterdagochtend gingen de auto's weer even uit parc fermé tijdens de tweede vrije training, zodat de F1-teams nog kleine aanpassingen konden maken aan hun auto's voorafgaand aan de sprintrace, die op zaterdagmiddag werd verreden. Deze sprintrace bepaalde dan de startopstelling voor de Grand Prix van zondag. 

15-saturday-silverstone

Bron: Pirelli

In 2021 werden er sprintraces verreden tijdens de GP van Groot-Brittannië, GP van Italië en GP van Brazilië. In 2022 bleef de indeling van de sprintrace weekenden exact hetzelfde als in 2021, en vonden er opnieuw drie sprintraces plaats: in Imola, Oostenrijk en Brazilië. De enige verandering was de puntenverdeling. In 2021 leverde de korte race de podiumfinishers drie, twee en één punt op. De coureurs waren echter niet bereid heel veel risico voor deze 'luttele puntjes' te nemen. In 2022 werd het format daarom bijgeschaafd en werd de top acht na een sprintrace beloond met punten: de winnaar kreeg acht punten, de nummer twee zeven punten, de nummer drie zes punten, et cetera.

Format in 2023 op de schop

Een jaar later stapte men over op zes sprintraces per jaar. Voor het 2023-seizoen besloot de Formule 1 om het format voor de sprintrace weekenden op de schop te gooien. In 2023 werd de sprintrace als het ware losgetrokken van de rest van het weekend door de sprint shootout (kwalificatie voor de sprintrace) en sprintrace op zaterdag te organiseren. Dat zorgde er wel voor dat de teams na de eerste vrije training meteen door moesten naar de kwalificatie voor de Grand Prix van zondag, waardoor de parc fermé-regels al na zestig minuten trainen van kracht werden.

30-saturday-losail-2023

Bron: Pirelli

Voor de fans was dit een leuke toevoeging, omdat er nu in plaats van een 'zinloze' tweede vrije training een extra kwalificatie werd verreden. Aan de andere kant waren de F1-teams niet blij met deze aanpassing, want zo hadden ze minder tijd om hun set-up op orde te krijgen. Daarom is het format voor 2024 weer op de schop gegaan.

Hoe ziet het sprintformat eruit in 2024? 

De sprintrace weekenden beginnen in 2024, net als tijdens vorige jaren, op vrijdag met een enkele vrije training, maar vanaf dat moment verandert het allemaal. In plaats van de kwalificatie voor de race van zondag volgt later op vrijdag de sprintkwalificatie (voorheen bekend als de Sprint Shootout). Zaterdag begint dan met de sprintwedstrijd van 100 km, waarna de 'normale' kwalificatie later op de dag volgt, waarmee de startopstelling voor de Grand Prix op zondag wordt bepaald. 

Deze verandering maken het mogelijk om de parc fermé-regels tijdens een sprintrace weekend te wijzigen. Vorig jaar konden de F1-teams geen significante wijzigingen aan de set-up doorvoeren vanaf het moment dat de kwalificatie op vrijdag begon tot en met het einde van het weekend. De teams hebben zich al langer beklaagd over de planning en de bijbehorende parc fermé-regels, want veel renstallen hadden moeite met dit format. 

Zo werden Lewis Hamilton en Charles Leclerc gediskwalificeerd voor de Grand Prix van de Verenigde Staten in 2023 nadat hun bolides na de race niet waren geslaagd voor een fysieke vloer- en plankslijtage-inspectie. Mercedes-teambaas Toto Wolff haalde daarna de uitdagingen van het format aan. De Oostenrijker benadrukte dat deze situatie de uitdaging liet zien waarmee teams worden geconfronteerd, vooral op een hobbelig circuit als het Circuit of the Americas. Een herhaling van een dergelijke situatie moest worden vermeden.

Daarom is het format voor het 2024-seizoen opnieuw op de schop gegaan, en zijn er dit jaar twee parc fermé-momenten: na de eerste vrije training en na de sprintrace. Zo kunnen teams dus alsnog sleutelen aan de afstelling voorafgaand aan de kwalificatie en Grand Prix.

F1-sprintraces in 2024

In 2024 staan er maar liefst zes sprintraces op de kalender. De eerste sprintrace staat dus volgend weekend in China op het programma. Maar waar en wanneer vinden de andere sprintraces plaats? Dat zie je in het onderstaande overzicht.

DATUM CIRCUIT, LAND NEDERLANDSE TIJD
Zaterdag 20 april Shanghai International Circuit, China 05:00 uur
Zaterdag 4 mei Miami International Autodrome, USA 18:00 uur
Zaterdag 29 juni Red Bull Ring, Oostenrijk 12:00 uur
Zaterdag 19 oktober Circuit of the Americas, USA 20:00 uur
Zaterdag 2 november Autódromo José Carlos Pace, Brazilië 15:00 uur
Zaterdag 30 november Losail International Circuit 14:00 uur

 

Lees ook: Formule 1 maakt kalender voor 2025 bekend

Lees ook: Fernando Alonso verlengt contract bij Aston Martin

Lees ook: James Vowles geeft update over auto Albon

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden