Formule 1 maakt kalender voor 2025 bekend

door Amber Buwalda
George Russell-Mercedes-Auto- Australie

De FIA en de Formule 1 hebben de kalender voor 2025 bekendgemaakt. Het wereldkampioenschap viert in 2025 zijn 75e verjaardag. De kalender voor 2025 kent een aantal kleine aanpassingen en bevat wederom 24 races. Het 2025-seizoen wordt afgetrapt in maart en eindigt begin december. De seizoensopener wordt gehouden in Australië.

Stefano Domenicali, CEO en president van de Formule 1, is enthousiast over de nieuwe kalender. ''2025 wordt een bijzonder jaar omdat we de 75e verjaardag van het FIA Formule 1 wereldkampioenschap vieren. We zullen wederom 24 ongelooflijke locaties over de hele wereld bezoeken waar miljoenen fans over de hele wereld van kunnen genieten'', aldus Domenicali tegenover F1.com.

Veranderingen in 2025

Het Formule 1-seizoen begint volgend jaar in Australië. De seizoensstart down under valt in 2025 twee weken later dan dit jaar: op 14 maart zal het seizoen van start gaan. De races in Bahrein en Saoedi-Arabië, die dit jaar op een zaterdag verreden werden vanwege de Ramadan, zullen volgend jaar weer op zondag plaatsvinden. Deze twee races schuiven een maandje op en gaan van maart naar april op de kalender van 2025. Hiermee zal de Grand Prix van Las Vegas in 2025 de enige race zijn die op zaterdag verreden wordt. De Belgische en Hongaarse Grand Prix zijn van plek gewisseld, waardoor de Grand Prix van Hongarije de laatste race voor de zomerstop zal zijn.

De Dutch Grand Prix staat volgend jaar gepland op 31 augustus en is daarmee opnieuw de eerste race na de zomerstop. De races tussen september en december zijn in 2025 volgens de FIA beter verdeeld om geen grote gaten tussen de raceweekenden te hebben. De laatste Grand Prix van het seizoen zal traditiegetrouw plaatsvinden in Abu Dhabi en zal verreden worden op 7 december. Ondanks de latere start van het seizoen in Australië, wordt het seizoen in Abu Dhabi één dag eerder afgesloten dan dit jaar. Het is nog niet bekend waar de zes sprintraces in 2025 gehouden zullen worden.

Regionalisering

Voor de kalender van 2024 is gekeken naar een betere geografische planning van races om de reisbewegingen van teams efficiënter te maken. Deze ontwikkeling zet door in 2025. Landen als Australië, China en Japan worden door de Formule 1 bezocht aan het begin van het seizoen. De Europese races vinden voornamelijk plaats in de zomer, zo halverwege het seizoen. Ben Sulayem, president van de FIA, denkt dat de kalender voor 2025 een goed beeld geeft van de huidige duurzaamheidsdoelstellingen van de FIA. ''Hoewel onze focus ligt op de algehele stabiliteit van de Formule 1, hebben we ook een gedeelde plicht tegenover het milieu en de gezondheid en het welzijn van het reizende personeel'', vertelt Sulayem aan F1.com. ''De kalender voor 2025 ondersteunt onze missie om duurzaamheidsdoelstellingen te bereiken door regionalisering van de races. Het Formule 1-management heeft, onder leiding van Stefano Domenicali, een kalender geproduceerd die een goede mix is van traditionele circuits en moderne locaties.'' 

Lees ook: Esteban Ocon: "In Japan langzamer dan verwacht"

Lees ook: Andretti Global plant deelname aan Formule 2 en Formule 3

Lees ook: BREAKING: Fernando Alonso verlengt contract bij Aston Martin

door Amber Buwalda

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden