Carlos Sainz: zware racekalender kan zorgen voor gezondheidsklachten

door Zus Veldkamp
Carlos Sainz in de pitbox eerste testdag Bahrein 2022

Carlos Sainz is niet te spreken over de racekalender die steeds zwaarder wordt. Hij denkt zelfs dat het kan gaan zorgen voor gezondheidsklachten omdat er met de nieuwe auto's last is van porpoising. Dit laat hij weten aan Motorsport.com.

Met de nieuwe Formule 1-auto's is er een nieuw fenomeen ontstaan: porpoising. Dat ontstaat door het grondeffect en daardoor stuitert de auto op de rechte stukken. Sommige teams hebben er meer last van dan anderen, zo zie je Mercedes en Ferrari het meeste stuiteren. Carlos Sainz denkt dan ook dat het op langere termijn voor gezondheidsklachten kan zorgen. Hoe langer de racekalender, hoe vaker ze moeten racen en dus meer last krijgen van porpoising.

"Ik denk aan de lange termijn"

Sainz verliet Miami met nekklachten, die hij opliep tijdens een zware crash, maar ook na trainingen en de races heeft hij last van stijfheid. "Ik laat de gebruikelijke checks doen bij mijn rug en nek en ik merk dat ik overal stijfer ben", aldus Sainz. Monaco gaat ook een flinke uitdaging worden voor de coureurs. "Ik denk dat het een enorme uitdaging wordt. De kerbs in Miami voelden in deze auto al agressief aan en er waren in Imola enkele hobbels die zwaar waren voor het lichaam. Monaco wordt ongetwijfeld ook zwaar, maar ik denk vooral aan de lange termijn"

 

Bespreekbaar maken

Dat andere coureurs zich hier nog niet echt over hebben uitgesproken is duidelijk, daarom wil Sainz het ook bespreekbaar maken. "Als coureurs praten we hier denk ik niet graag over omdat we niet zwak willen klinken. Maar dit is meer een probleem voor de lange termijn en ten gunste van ons allemaal dat we hierover praten, zodat we naar opties kunnen kijken", vertelt de Spanjaard. Sainz geeft ook aan dat hij er nog niet lang over nadenkt en hij meer hardop denkt. "Het is nog vroeg. Dit is eigenlijk een gedachte die ik de eerste vijf races had op het moment dat we last hadden van porpoising. Dit heb ik ook nog niet benoemd in een meeting. Ik denk waarschijnlijk hardop en dit zit pas heel kort in mijn hoofd", aldus Sainz

Om gelijk de FIA erbij te betrekken is nog niet nodig volgens Sainz, die liever eerst praat met coureurs die er last van hebben. "Het gaat tot een punt komen dat de FIA erbij betrokken moet worden als we besluiten om een bepaalde richting in te slaan. Laten we dat echter afwachten. Wellicht moet ik eerst nog met andere coureurs praten van wie ik weet dat ze met porpoising kampen, zoals George Russell en anderen. We moeten gaan zitten en zien wat we kunnen bieden of voorstellen.”

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Spanje

Lees ook: Francois Sicard vervult functie als sportief directeur bij de FIA

Lees ook: Jüri Vips maakt F1-debuut tijdens VT1 in Spanje

 

 

door Zus Veldkamp

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden