Chadwick prolongeert W Series-titel na tweede zege in Austin

WS2102_150715_W6I5724

Jamie Chadwick heeft in Amerika zondag haar tweede W Series-titel gewonnen. De Britse was in Austin oppermachtig en won zowel op zaterdag als op zondag de race in het W Series-kampioenschap. Beitske Visser wist net als op zaterdag als vijfde over de finish te komen. In de eindstand eindigde de Nederlandse als achtste en ze is daarmee gekwalificeerd voor het seizoen van 2022.

Aan de start van de laatste race van het seizoen ontbraken twee namen. Martha Garcia deed niet mee, omdat ze ziek geworden was en Abbie Eaton kon na een incident in de race van zaterdag niet aan de start van de laatste race verschijnen. Eaton moest haar wagen tijdens de eerste race op zaterdag aan de kant zetten, uit amateurbeelden is nu gebleken dat de Britse over de kerbstones in bocht 15 vloog en gelanceerd werd en op haar achterwielen terechtkwam. Bij de impact heeft zij een gebroken ruggenwervel opgelopen. Volgens een statement van de W Series wordt Eaton in het Dell Seton ziekenhuis behandeld, maar gaat het naar omstandigheden goed met de coureur.

Chadwick domineerde slotrace

Na een megastart tijdens de tweede en tevens afsluitende seizoensrace in Austin gaf Chadwick de leiding niet meer uit handen en kwam de titel zondag niet meer in gevaar voor de Britse. In de eindfase van de race kon haar grootste titelconcurrente, Alice Powell, die als negende gestart was, nog wel de zesde positie afpakken van Belen Garcia. Garcia ging met nog een paar minuten op de klok te wijd in bocht 1. Het was voor Powell alleen niet meer genoeg om de titel te pakken. Ze is tweede geworden in het kampioenschap met 27 punten achterstand op Chadwick.

Emma Kimilainen werd derde in het kampioenschap. De Finse, die in 2019 nog de helft van het seizoen vanaf de zijlijn moest volgen door een blessure, wist in de laatste race in Austin de derde plek te pakken achter Abbi Pulling. Met die podiumplek wist ze P3 in het kampioenschap veilig te stellen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door W Series (@wseriesracing)

"Het betekent heel veel voor me. Dit seizoen was erg lastig en ik ben iedereen binnen de W Series en de Formule 1 dankbaar voor een fantastisch jaar", liet Chadwick na afloop van de race in Austin weten. "Het was lastig het verschil te maken dit seizoen. Alice (Powell red.) heeft heel veel druk op me gezet dit jaar. Ze had hier een lastig weekend, maar mijn felicitaties gaan ook naar haar."

Williams ontwikkelingscoureur

George Russell kwam na de race richting het podium om Chadwick te feliciteren. Chadwick is ontwikkelingscoureur bij het team van Williams waarvoor ook Russell uitkomt. "Het werk achter de schermen is geweldig, ik ben blij dat ik deel uit mag maken van het team", liet de dubbelvoudig W Series-kampioene weten. "Ik weet niet wat de toekomst verder brengt", was haar antwoord op de vraag in welke richting haar carrière nu zal gaan met twee titels op zak.

Door de titel in de W Series te behalen heeft Chadwick 15 punten voor de FIA superlicentie gehaald. In 2020 ontving zij ook al 10 punten toen zij als vierde eindigde in het Aziatische F3-kampioenschap. Er zijn veertig punten nodig over een periode van drie jaar om deel te mogen nemen aan een Formule 1-grand prix en 25 om mee te mogen doen aan een vrije training.

Visser kwalificeert zich voor 2022-seizoen

De top acht coureurs krijgt automatisch een stoeltje voor het 2022-seizoen. Door de race op zaterdag stond Visser achtste in het kampioenschap voor de start van de afsluitende race van het seizoen. Door als vijfde te finishen in de race op zondag kon ze haar achtste plaats in het kampioenschap vasthouden met 38 punten. Dat betekent dat ze daarmee een stoeltje voor 2022 veiligstelde.

Lees ook: Mercedes heeft bolide versterkt om schade hobbels te beperken

Lees ook: ‘Las Vegas mogelijk derde Amerikaanse Grand Prix’

Lees ook: Fernando Alonso: “Herta past goed in Formule 1”

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden