Charles Leclerc verliest vlak na race P2

Charles Leclerc zondag Japan 2022

Charles Leclerc had de gehele race P2 in zijn handen, maar in de chicane van de laatste ronde weet hij het toch weg te gooien en daarmee ook zijn laatste kans op het wereldkampioenschap. De Monegask wordt uiteindelijk derde. Ondanks dat gaat hij de laatste races gebruiken om een beter team te worden met Ferrari.

De race begon al chaotisch met meerdere opstootjes en twee uitvalbeurten, waaronder teamgenoot Carlos Sainz. De race werd zelfs voor een lange tijd gestaakt. Met nog iets meer dan een uur te gaan werd er onder leiding van de safety car weer herstart. Dat verliep zonder chaos, maar Leclerc begon al snel terug te vallen en Max Verstappen uit het oog te verliezen. Hij kwam zelfs in gevecht met Sergio Pérez waar het uiteindelijk mis mee ging. 

Vijf seconde straf

De laatste paar rondes waren Pérez en Leclerc flink met elkaar in gevecht. Pérez wist in eerste instantie niet langs Leclerc te komen, maar in de laatste ronde bij de chicane ging het mis. Leclerc kreeg zijn auto niet ingestuurd en moest de chicane afsnijden. Hiermee duwde hij Pérez een beetje in het nauw. Hij kreeg dan ook een vijf seconde straf en verloor zijn tweede plek. Hiermee is Verstappen wereldkampioen en moet Leclerc nog waken voor zijn tweede plek in het kampioenschap. 

Ondanks dat is Leclerc wel blij voor Verstappen. Volgens de Monegask duurde het al niet lang of hij was kampioen. "Het was een kwestie van tijd tot Verstappen wereldkampioen zou worden. Hij heeft het geweldig gedaan en wij kunnen hier weer van leren. Maar we blijven wel pushen tot het einde", aldus Leclerc. Die zegt de resterende races te gebruiken om een beter team te worden. "We gaan die laatste paar races optimaal gebruiken om beter te worden als een team."

Intermediates

Al tijdens de vrije trainingen op de vrijdag werd al duidelijk dat de Ferrari veel last had van slijtage bij de intermediates. Dat was tijdens de race ook het geval. Tijdens de herstart leek hij even mee te kunnen komen, maar al snel verloor hij veel tijd. Volgens Leclerc is dit een terugkomend probleem bij de Ferrari in natte omstandigheden. "Van die hoge slijtage op de intermediates hadden we ook al last in Singapore, maar daar hadden we geen oplossing voor. Ook hier in Japan lukte het niet om die banden goed te krijgen. Ze waren er helemaal aan."

Lees ook: Max Verstappen wereldkampioen in Japan: Heel blij om hier te mogen winnen

Lees ook: Verstappen wereldkampioen na Grand Prix van Japan

Lees ook: Schumacher blij met kwalificatie, Magnussen had meer verwacht

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden