Christian Horner: Alles aan doen om Spa en Monaco te beschermen

Christian_Horner_GPSpanje_2022

Volgens Christian Horner moeten de Formule 1-teams er alles aan doen om circuits zoals Spa en Monaco op de kalender te houden. De Brit vindt dat de circuits bij het DNA van de sport horen. Dit laat hij weten tegenover Sky Sports

Volgend seizoen is het mogelijk dat klassieke circuits zoals Spa-Francordchamps en Monaco niet meer op de kalender staan. Door de toenemende populariteit van de sport willen steeds meer steden hun eigen grand prix organiseren. Hierdoor komen er volgend seizoen wat nieuwe circuits op de kalender, maar moeten er ook een aantal verdwijnen. Christian Horner pleit dan ook voor behoud van die klassieke circuits op de kalender.

Historische race

Voor velen zijn races als Spa en Monaco historisch, dit vindt Horner ook en wil daarom dat ze op de kalender blijven. "Spa is absoluut een historische race. Circuits als Silverstone, Monaco, Spa en Monza behoren tot de grotere en meer historische banen. We moeten deze behouden en echt beschermen. Daar moeten we met de F1-teams alles aan doen. Het is prachtig dat er nieuwe locaties bij komen en dat er interesse is, maar je moet historie behouden", aldus Horner. Volgens hem horen deze circuits bij het DNA van de sport en zou het zonde zijn als ze van de kalender verdwijnen. "Het hoort bij de geschiedenis en zit in het DNA van de sport en we laten zeker onze mening horen. Maar je moet wel vertrouwen hebben in de mensen die de zaak runnen. Uiteindelijk moeten ze afwegen of ze een extra race in de Verenigde Staten willen of een Grand Prix op Spa."

Max Verstappen - Voor - GP van Monaco

Kalender 2023

De kalender van 2023 heeft, voor hoe het er nu uitziet, een recordaantal races dat seizoen. Met 24 races is het ook gelijk de zwaarste kalender tot nu toe. Qatar en China keren terug, Las Vegas wordt toegevoegd en wellicht keert Zuid-Afrika terug. Hierdoor zouden Paul Ricard en Spa verdwijnen en zo kent de kalender 24 races. Horner vindt het aan de zware kant, maar vindt het ook leuk dat er banen weer terugkeren. "Je praat hier over 24 van de 52 weekenden in een jaar. Het voelt wel als té veel, maar als je vervolgens kijkt naar de nieuwe locaties, denk je: ik kan nog wel een extra weekend, als onder meer Las Vegas en Zuid-Afrika erbij komen. China komt wellicht ook terug. Dat is een belangrijke markt", vertelt Horner. Hij weet ook te vertellen dat ze er alles aan doen om het zware weekend zo dragelijk mogelijk te maken voor het personeel. "Ze doen er alles aan om de weekenden in te korten en operationeel gezien draaglijker te maken voor de teams en het reizende personeel. Maar het zit nu wel op de limiet."

Lees ook: Otmar Szafnauer: Teurgkeer Ricciardo optie

Lees ook: Guanyu Zhou: Blij met vertrek Alpine

Lees ook: Sebastian Vettel: Leeftijd niet reden van pensioen

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden