Alfa Romeo-coureurs vol ongeloof na GP Azerbeidzjan

Zhou bakoe race

Het team van Alfa Romeo verlaat Bakoe zonder punten. Guanyu Zhou werd halverwege een sterke race, waar hij kon vechten voor de achtste plek, naar binnen geroepen vanwege problemen en Valtteri Bottas kon het tempo niet vinden om verder te finishen dan P11.

Na afloop liet Bottas weten dat de gehele race een "worsteling" was en vooral achter een gebrek aan grip had. "Het ontbreekt gewoon aan pure snelheid. Het is vreemd, op papier hadden we een snelle raceauto moeten hebben." zegt de Fin tegen F1.com. "Ik weet niet wat er is veranderd van vrijdag naar zaterdag en zondag. Het is gewoon vreemd" 

Geen grap

Teamgenoot Zhou reed daarentegen een sterke race en klom vanaf P14 snel op naar een plek in de punten. Hij kon de Aston Martin van Sebastian Vettel en de Alpine van Esteban Ocon makkelijk bijhouden in gevecht voor P8 totdat Alfa Romeo hem naar binnen riep vanwege wat het team omschreef als een technisch probleem. "Maak je een grapje? Weer?" reageerde Zhou over zijn teamradio.

"Ik zette geen voet verkeerd en reed comfortabel naar Vettel toe. Het is behoorlijk onverwacht en ik kon het niet geloven omdat het dit jaar al zo vaak is gebeurd." liet hij na afloop weten.

Sneller dan de rest

Dit is Zhou's derde uitvalbeurt in vier races en is de zoveelste klap voor zijn rookieseizoen. "Natuurlijk wil je als rookie zo veel mogelijk ronden rijden en ervaring opdoen. Als je kijkt naar hoe de laatste paar races verliepen, was ik in staat om vooruitgang te boeken en het tempo op te bouwen."

"Het tempo van deze race was eigenlijk sterker dan de meesten. Maar met de problemen die we hebben kunnen we dat niet omzetten in resultaten. Het is frustrerend."

Zhou Bakoe race grid

Foto: Alfa Romeo (Xavi Bonilla/DPPI)

Problemen voor Ferrari teams

Zhou was de derde uitvaller in Bakoe nadat beide Ferrari's met hydraulische- en motorproblemen niet de finish hebben gehaald. Ook de Haas van Kevin Magnussen viel later uit met motorproblemen. Hiermee bleven alleen Bottas en Schumacher nog over met een Ferrari motor achter in hun bolides.

"Als team moeten we het probleem oplossen. Ik denk dat dat het grootste doel is en de eerste prioriteit dat we dat de komende races op lossen, want de finish halen is altijd de sleutel." zegt Zhou. "Vooral als ik de kans heb om in de punten te eindigen als de laatste drie races."

Lees ook: Haas moeite met betrouwbaarheid

Lees ook: Aston Martin: Drama voor Stroll, feest voor Vettel

Lees ook: Alpine verlaat Bakoe met dubbele puntenfinish

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden