Coureurs zijn het eens: 24 races zijn niet houdbaar

Persconferentie Bahrein 2024

Verstappen, Alonso, Hamilton en Sainz zijn het eens: Meer dan 24 races in een Formule 1-seizoen zijn niet houdbaar. Tijdens de persconferentie op de woensdag voorafgaand aan het raceweekend in Bahrein uitten meerdere coureurs hun frustratie over het aantal races per seizoen. Zij vinden dat 24 races echt de limiet is, maar eigenlijk al te veel. 

Het Formule 1-seizoen van 2024 zal het langste seizoen worden uit de geschiedenis van de koningsklasse van de autosport. Het is een behoorlijke uitdaging voor de teams, waardoor er moet worden nagedacht over een roulatieschema voor personeel. Voor coureurs is rouleren natuurlijk niet mogelijk, waardoor ook zij steeds meer klagen over de steeds vollere kalender. 

Verstappen: Nu al te veel races

Er is al vaker kritiek geweest op de lengte van het seizoen, waaronder van Max Verstappen, die hier tijdens de persconferentie weer wat over zei: "Voor mijn gevoel zitten we met het aantal races nu al ver over de limiet. Ik ben natuurlijk nog steeds jong, maar weet al dat ik dit niet nog tien jaar ga doen met 24 races per seizoen. Het gaat om kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ik heb het eerder gezegd, maar dit is op termijn niet houdbaar."

Verstappen heeft tot en met 2028 een contract bij Red Bull en de Nederlander sluit nog niet uit dan te stoppen met de Formule 1. "Ik houd enorm van racen en ik doe het ook veel, ook buiten de Formule 1 om, maar op een gegeven moment ga je ook kijken naar je levenskwaliteit en hoeveel je van huis bent. Ik houd van deze sport, maar op een gegeven moment wil ik meer thuis zijn en me focussen op andere projecten. Het is gekkenwerk hoeveel je ervoor moet doen. Ik houd van F1 en nu is het geen enkel probleem, maar over enkele jaren kan dat heel anders zijn", aldus de huidig wereldkampioen. Verstappen denkt dat de overvolle kalender er voor gaat zorgen dat coureurs sneller zullen stoppen en vindt dat er serieus naar gekeken moet worden.

Verstappen persconferentie

Foto: Red Bull Content Pool

Duurzaamheid en vergelijking met Champions League

Andere coureurs vinden ook dat het seizoen niet verder mag uitbreiden en het liefst nog wordt ingekort. Alonso denkt dat het raceplezier van veel coureurs wordt aangetast. "Als zelfs de wereldkampioen het seizoen al te lang vindt, dan moet je eens nagaan hoe dat voor de rest van de grid is! Wij gaan in de tweede helft van het seizoen eigenlijk voor niks naar sommige races, aangezien er toch geen hoofdprijs meer is om voor te vechten. We zitten nu echt ver over de limiet", zo zegt de Spanjaard. Lewis Hamilton deelt deze mening en haalt duurzaamheid ook in het gesprek. "We moeten goed nadenken over kwaliteit versus kwantiteit en ook over de impact die wij als sport op deze wereld hebben. Des te meer races we doen, des te meer dit hele circus moet rondreizen. Duurzaamheid moet een cruciale rol spelen in de beslissingen die ze nemen", aldus de zevenvoudig wereldkampioen. 

Volgens Carlos Sainz moet een Formule 1 race speciaal zijn en de lange kalender niet in het belang is van de Formule 1 zelf. De Ferrari-coureur trekt een vergelijking met het voetbal. "De climax van een Champions League-wedstrijd brengt mensen samen op die dag. Formule 1 dreigt te constant te worden als je elk weekend een race hebt. Mensen verliezen hun eetlust", waarschuwt Sainz. "Het moet exclusief blijven. Het moet een sport blijven waar mensen naar uitkijken, en niet een sport die sowieso altijd aanstaat als je de tv aanzet, zoals een normale competitiewedstrijd die elk weekend op tv is."

 

Lees ook: Christian Horner vrijgesproken en mag werk bij Red Bull vervolgen

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Bahrein

Lees ook: Putdekselfiasco opgelost met beton voor GP Bahrein

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden