Da Costa wint E-Prix Monaco, tweede plek voor Frijns

2-EPS707_150642_J6I0382

António Félix da Costa heeft de enerverende E-Prix van Monaco op zijn naam geschreven. De Portugees was Robin Frijns en Mitch Evans te snel af in de straten van Monte Carlo. De race stond, ondanks het smalle circuit, bol van de inhaalacties. 

Frijns kwam in de kwalificatie 0.012 seconden tekort op de pole position, die naar Da Costa ging. Bij de start bleef deze volgorde ongewijzigd. Maar na een paar ronden wist de Nederlander in Sainte Dévote toch de leiding van Da Costa over te nemen.

1-EPS707_140344_FER8244-700x467
Foto: FIA Formula E

Het gevecht om de overwinning werd vervolgens een strategisch spel tussen Da Costa en Frijns met betrekking tot het inzetten van de attack modes. Het leek erop dat Frijns op weg was naar de zege, maar bij de tweede keer activeren van de attack mode zakte de Nederlander terug tot achter Maximilian Günther.

Inhaalacties in overvloed

Frijns wist Günther terug te pakken, maar stuitte toen weer op Da Costa. In de tunnel wist de Limburger zijn auto naast Da Costa te zetten en bij het aanremmen naar de Nouvelle Chicane kon hij voorbij komen aan de regerend wereldkampioen.

Da Costa wist vervolgens hetzelfde te doen bij Frijns toen hij op zijn beurt de tweede attack mode geactiveerd had en haalde de Envision Virgin Racing bij het uitgaan van de tunnel in voor de leiding van de wedstrijd. Ook Evans kon met de attack mode voorbij komen aan Frijns in Sainte Dévote.

1-EPS707_140521_FER8249-700x467
Foto: FIA Formula E

Even later wist de Australiër de leiding te pakken door een inhaalactie op Da Costa aan de buitenkant van Beau Rivage. Een late safety car-situatie doordat René Rast zijn auto in de vangrail parkeerde, gooide echter roet in het eten van Evans.

Problemen voor De Vries

De Jaguar-coureur had één procent minder energie over dan zijn concurrenten en verloor daardoor de voorsprong die hij had opgebouwd. Bij de herstart moest hij daarom hard verdedigen, maar het bleek tevergeefs te zijn. Da Costa wist hem met een ultieme remactie naar de Nouvelle Chicane voorbij te gaan. Evans had het zwaar en werd op start-finish ook nog eens ingehaald door een snellere Frijns, waardoor hij terugviel naar de derde plaats.


Nyck de Vries kende een dramatische kwalificatie en moest als laatste starten. Doordat hij zijn versnellingsbak en motor moest wisselen kwam daar ook nog een stop-and-go-penalty bovenop. Uiteindelijk wist de Nederlander de race niet uit te rijden, omdat zijn auto tegen het einde van de race stilviel. Frijns neemt door zijn tweede plaats in de race de leiding in het wereldkampioenschap over van De Vries.

Lees ook: Lewis Hamilton pakt historische honderdste pole position

Lees ook: Verstappen: "Behalen tweede startplek erg goed voor ons"

Lees ook: Oliver Caldwell wint hectische tweede Formule 3-race Spanje

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden