Dakar 2018: De zwaarste rally ooit

P-20180121-00193_news

De veertigste editie van de Dakar Rally heeft bewezen dat het nog steeds de zwaarste rally ter wereld is. De organisatie beloofde veel duinen en meer uitdagingen voor de rijders. Niet alleen kende de rally opnieuw veel uitvallers maar was ook intens spannend tot de laatste dag.

Bij de auto’s hebben vooral de fabrieksteams van Peugeot en Toyota een mooie strijd geleverd. Grootste verliezer was het X-Raid Mini-team met hun doorontwikkelde 4x4 en nieuwe buggy.

Sainz

Uiteindelijk bleek Carlos Sainz in zijn Peugeot de allerbeste. Daarachter leek heel lang Stéphane Peterhansel ‘best of the rest’ te gaan worden maar in de voorlaatste etappe ging hij in de fout en verloor zijn tweede plaats aan Nasser Al-Attiyah in zijn Toyota. En na de historische eerste Nederlandse etappezege bij de auto’s van Bernhard ten Brinke leek ook hij op weg naar een podiumplaats, maar in diezelfde voorlaatste etappe moest hij de strijd staken met een kapotte motor. Giniel De Villiers met zijn Toyota pakte opnieuw een derde plaats. Beste Nederlander werd Peter van Merksteijn in zijn Toyota. Na drie eerdere pogingen haalde hij nu de finish en zelfs op een indrukwekkende achtste plaats. Maik Willems finishte op een hele mooie 24ste plaats en met hun nieuwe ‘Beast’ werden Tim en Tom Coronel 35ste. Erik Wevers kende een zware comeback met zijn nieuw ontwikkelde Borgward. Hij was eigenlijk de ‘waterdrager’ voor de Peruaan Nicolas Fuchs, maar na zijn uitval wilde Erik in ieder geval finishen en dat is gelukt. Ebert Dollevoet, Eelco Bekker en Henri van Steenbergen hebben na een uitputtingsslag in de duinen van Peru al hun dappere strijd moeten staken.

Nikolaev

De spanning in het truckklassement was ongekend. In het zicht van de finish waren het Eduard Nikolaev in zijn Kamaz en Federico Villagra in zijn Iveco van Team De Rooy die de laatste serieuze etappe begonnen met een onderling verschil van slechts een seconde. Hoewel de armada van Kamaz dit jaar niet zo sterk was als voorgaande jaren hadden zij het geluk dat Villagra uitviel door mechanische pech en Eduard Nikolaev daardoor een derde overwinning niet meer kon ontgaan. Een uitzonderlijk goed resultaat was de tweede plaats van de Wit-Rus Siarhei Viazovich in zijn Maz. Het was zijn eerste podium. Airat Mardeev heeft in de laatste paar etappes geprofiteerd van de pech van Martin Macik en het uitvallen van Villagra. Hij werd met zijn Kamaz derde. Alle drie de overgebleven Nederlandse truckdeelnemers eindigden in de top tien. Gert Huzink werd uiteindelijk de beste Nederlander op de zevende plaats, gevolgd door Ton van Genugten die, ondanks vier etappezeges, door technische problemen zijn kansen op een podiumplaats zag verdwijnen. Maurik van den Heuvel werd uiteindelijke keurig negende. Zes Nederlandse trucks hebben dit jaar de finish niet gehaald.

Walkner

Bij de motoren hebben meerdere rijders op podiumkoers heftige crashes meegemaakt en met serieuze blessures de strijd moeten staken. Uiteindelijk was het de Oostenrijker Matthias Walkner die, na zijn tweede plaats van vorig jaar, nu de overwinning pakte en de 17de overwinning op rij voor KTM bezorgde. Tweede werd de Argentijn Kevin Benavides en derde de Australiër Toby Price, de winnaar van twee jaar geleden. Op één na haalden alle Nederlanders de finish. Beste Nederlander was debutant Maikel Smits. Hij wist zich gedurende de gehele rally te handhaven rond een dertigste plaats. Hans-Jos Liefhebber werd derde in het kistklassement. Mirjam Pol heeft driekwart van de rally met een gebroken pols gereden maar wel de finish gehaald. Enige uitvaller was Guillaume Martens.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen