Dakar Update: De Baar wint etappe trucks

door Gijs Leuvenink
pascaldebaar

De woensdag in Dakar was weer een bijzondere voor de Nederlanders. Pascal de Baar won zijn eerste etappe van deze editie, Janus van Kasteren is door het wegvallen van Ales Loprais ineens leider. Marcel Vermeij sprak de hoofdrolspelers namens Grand Prix Radio.

Pascal de Baar is helemaal blij met zijn overwinning. "Het blijft sport, alles moet kloppen. Je moet ook nog een beetje geluk hebben erbij. Dit was een stage voor mij. Ik had goed geslapen dus ik dacht, laat maar komen. Ik had het onder controle. Ik had na tien minuten Van Kasteren te pakken, ik maakte vlakbij het einde wel nog een foutje. In een paar kilometer maakte ik twee minuten goed. We kunnen goed bijkomen. Als we de truck houden zoals hij nu is, dan horen we wel in de top drie. Het wordt spannend." Met de overwinning komt De Baar naar plek zestien in de stand.

Van Kasteren: Aanvallend rijden past beter

Janus van Kasteren kwam ineens als leider over de streep. "Het is nieuw voor mij, het was alleen niet op een fijne manier. Ales Loprais kan er niet veel aan doen. We gaan wel door, we liggen nog ver voor en het moet te doen zijn. We namen daarom geen risico. Laatste duin kon ik niet meer opkomen, daar verloor ik tijd tegenover De Baar, maar we hebben wel de voorsprong uitgebouwd. Ik vind verdedigend rijden lastig, ik rijd liever aanvallend. De druk is er wel, dat voel ik wel. De eerste tien kilometer had ik daar wel last van, daarna heb ik gereden zoals ik altijd rij."

Van Kasteren leidt zogezegd de Dakar bij de trucks, voor Martin van den Brink. Van den Brink staat ruim 22 minuten achter. Martin Macik completeert de top drie, de Tsjech geeft bijna een uur toe. Mitchel van den Brink staat vierde op een dikke twee uur. Team van de Laar staat zevende, Richard de Groot en zijn equipe zijn nieuw in de top tien en staan ook tiende.

Tim Coronel

De broers Coronel hadden wat problemen, maar waren niet ontevreden. "We hebben één keer de verkeerde keuze gemaakt, dan ben je een kwartier kwijt. Een kwartier is een kwartier, dus je verliest dan wel veel tijd. Het is wel serious business in de duinen vandaag. Het is wel prachtig, met wel heftige afstappen. We hebben een rustige flow gepakt, de power liet ons soms wel in de steek. Daarom moesten we soms onze eigen route zoeken. Met twee dagen marathon voor de boeg, zal het lastig worden. Het klassement zit er niet meer in, maar willen wel gewoon de finish halen." De broers staan nu 126e in de koers.

De stage win voor auto's van de etappe van woensdag is naar Sebastien Loeb gegaan. Het klassement lijkt echter al beslist. Nasser Al-Attiyah kan alleen door een grote fout of pech de Dakar niet winnen. De Qatarees verdedigt een voorsprong van bijna anderhalf uur op Lucas Moraes. Sebastien Loeb staat op een kleine tien minuten achter Moraes. Hans Weijs is op de 48e plek nog altijd de beste Nederlander.

Lees ook: Dertien Hypercars ingeschreven voor nieuw WEC-seizoen

Lees ook: Dakar update: Van Kasteren wint weer, Loprais verlaat rally

Lees ook: Max Verstappen dit weekend in (virtuele) 24 uur van Le Mans

door Gijs Leuvenink

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden