Dakar Update: Van Kasteren wint weer, Loprais verlaat Dakar

door Gijs Leuvenink
jvankasteren2.jpg

De negende etappe is bij de trucks een prooi geworden voor Janus van Kasteren. De Nederlandse truckrijder neemt ook de leiding in het klassement over, Ales Loprais heeft de Dakar na een bizar ongeval verlaten.

"We hadden niet verwacht dat we de etappe zouden winnen", begon Van Kasteren tegen Marcel Vermeij, namens Grand Prix Radio aanwezig. "Na tien kilometer klapte er een band af, daar was ik chagrijnig van. Na 120 kilomter stond iedereen in de rivier stil, daar hadden we veel tijd gewonnen. We zijn toen verder gereden, we hebben nog een onderdeel af zien breken en morgen mogen we openen. Het schijnt een superzware dag te worden."

Ben van de Laar: Water zoog de truck vast.

Ben van de Laar had een zware dag. "Het was zeker zwaar, het begon mooi. We merkten de hele dag, dit wordt een zware dag. Het water kwam omhoog en dat zoog de truck naar beneden. Op een gegeven moment zagen we al dat er een probleem kwam. Iedereen stond vast en wij zogen ons ook vast. Ze hadden ons sleeptouw nodig om los te komen en iedereen hielp elkaar. We werden door Mitchel van den Brink geholpen. We verloren gelukkig slechts twintig minuten. Het was wel tricky. De voorruit is alleen gebarsten, verder valt het mee."

De interviews zijn opgenomen voordat bekend werd dat leider in het klassement Ales Loprais de Dakar verliet. De Tsjech kwam in de negende etappe in botsing met een Italiaanse fan, die wel weer opkrabbelde maar drie uur later een fatale hartaanval kreeg.

Na het uitstappen van Loprais is Janus van Kasteren de nieuwe leider. Martin Vandenbrink volgt op twintig minuten, Martin Macik is derde op een half uur daarachter. Mitchel van den Brink staat vijfde, Team van de Laar staat zevende. 

Tom Coronel: Hier horen we thuis

Tom Coronel heeft na de twee dramatische dagen voor de rustdag samen met zijn broer een fijne dag gehad. "Dit is de plek waar we thuis horen. We waren misschien eerst wat te voorzichtig, we hoorden dat er veel ongelukken gebeurd waren. Daarna hebben we het tempo opgeschroefd, Tim pakte dat goed op. Met het navigeren ging het ook goed, we kwamen als achttiende binnen. Daar horen we thuis. Het wordt morgen een hele echte, laat maar komen. Duinen is altijd spannend, blijven rollen is de kunst."

Ronald van Loon: We hadden bijna top dertig kunnen rijden

Ook Ronald van Loon had een goede dag, maar kwam toch in de problemen. "Ja het was goed, maar we kwamen nog in de problemen. We hadden daarvoor serieus tempo. Ik zag een helikopter staan, daar reed ik vol naartoe. Toen kwamen we tot de enkels in het water daar, daar lukte het net om uit te komen. Dat kostte dik een half uur. Als we dat niet hadden waren we bijna de top dertig in. We hadden echt gedacht een mooi tempo te kunnen rijden. We hadden net het verkeerde spoor gekozen, anders waren we er wel doorheen gekomen. Het zullen morgen moeilijke kilometers worden."

Het mag geen geheim meer zijn dat Nasser Al-Attiyah de leiding bij de auto's stevig in handen heeft. Henk Lategan stond tweede, maar kukelde naar de vierde plek na de negende etappe. Lucas Moraes staat nu tweede op bijna anderhalf uur achterstand. Sebastien Loeb staat nu derde, hij moet een kleine tien minuten inhalen om tweede te worden. Hans Weijs is met de 49e plek de beste Nederlander.

Lees ook: Alexander Albon: Focus mij op de toekomst

Lees ook: Daniel Ricciardo sprak met één team over zitje voor 2023

Lees ook: Broodnodige rustdag Dakar, Huzink naar huis

 

door Gijs Leuvenink

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden