Dit is de startopstelling voor de Grand Prix van Italië

Zaterdag Monza start:finish

Na afloop van de kwalificatie en het uitvogelen van de gridstraffen is de startgrid voor de Grand Prix van Italië dan eindelijk bekend. Max Verstappen start verrassend genoeg vanaf de zevende plek. Hij heeft dus geen voordeel kunnen halen uit de straffen van Carlos Sainz, Lewis Hamilton en Sergio Pérez. Hij staat samen met Nyck de Vries op de vierde startrij. 

De Vries heeft, evenals vele andere coureurs, optimaal kunnen profiteren van de vele gridstraffen. Hij had zich als dertiende gekwalificeerd, en krijgt zo dus vijf plekken cadeau. Ook voor de coureurs zelf was het lange tijd onbekend waar zij zouden starten. 

Lastig gepuzzel

Max Verstappen vangt de race als zevende aan, verder staan de coureurs met gridstraffen achteraan. Carlos Sainz, Lewis Hamilton en Yuki Tsunoda hadden als straf back of the grid, waardoor zij hoe dan ook achteraan zouden staan. In de kwalificatie is nog wel bepaald op welke volgorde: Sainz heeft zich als derde gekwalificeerd en start dus als achttiende, Hamilton zet zijn vijfde plek om in een negentiende positie en Tsunoda kwalificeerde zich als laatste van deze drie, waardoor hij als twintigste start.

Daarvoor staan de twee Haascoureurs. Zij hadden beide een straf van vijftien plekken en hebben zich als negentiende en twintigste gekwalificeerd. Toch starten zij de race als zestiende en zeventiende, omdat zij voor de back of the grid-coureurs komen. Valtteri Bottas staat hier weer voor, op een vijftiende plek. Hij heeft ook een straf van vijftien plekken te incasseren, maar kwalificeerde zich beter dan de Haascoureurs, waardoor hij hier dus voor start.

Weer een plekje naar voren, op de veertiende stek, start Esteban Ocon. De Fransman had een straf van vijf plekken aan zijn broek hangen. Hij kwalificeerde zich als elfde, maar met de kleinere straf van vijf plekken, komt hij voor Bottas, Magnussen en Schumacher terecht. De laatste coureur met een gridstraf is Sergio Pérez. Hij zette tijdens de kwalificatie de vierde tijd neer, en met zijn tien plekken straf komt de Mexicaan alsnog voor Ocon uit.

Voorlopige startgrid GP italie

In principe is dit dus de volgorde waarin we de race zondag aanvangen. Mochten coureurs zondag voor de race nog problemen ondervinden óf onder parc fermé nog aan de auto sleutelen, kan er verandering komen in deze startopstelling.

Lees ook: Nyck de Vries: Ik ben nooit tevreden met mezelf

Lees ook: Nicholas Latifi: Kan alle kanten op gaan tijdens race

Lees ook: Alpine optimistisch na tegenvallende kwalificatie

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden