Drie sprintraces in 2022, meer punten uitgedeeld

door Patrick Wuite
alonso sprint imola

De FIA heeft bevestigd dat er drie sprintraces gehouden gaan worden in 2022. Bij de Grands Prix van Emilia-Romagna, Oostenrijk en Brazilië wordt er op zaterdagmiddag een sprintrace verreden. Bovendien krijgt de winnaar nu meer punten en zal de top acht punten krijgen.

In 2021 werd er op Silverstone, Monza en Interlagos geëxperimenteerd met het sprintformat. Op vrijdagavond werd een kwalificatie gehouden die de startgrid voor de sprintrace bepaalde en op zaterdagmiddag werd die race over 100 kilometer verreden. In 2021 kreeg alleen de top drie punten, waarbij de winnaar drie punten kreeg, de nummer 2 twee punten en de nummer drie één punt. Stefano Domenicali, de directeur van de Formule 1, wilde het liefst zes sprintraces hebben in 2022, maar Mercedes, Red Bull en Ferrari wilde meer geld krijgen en dat krijgen ze niet en daardoor zijn er dit jaar 'maar' drie sprintraces. 

De eerste sprintrace van het seizoen is in het Grand Prix-weekend op het Autodromo Enzo é Dino Ferrari in Imola, de vierde race van het seizoen, die in het weekend van 22 tot 24 april wordt gehouden. De tweede sprintrace van het seizoen wordt gehouden op de Red Bull Ring in Oostenrijk in het weekend van 8 tot 10 juli en de laatste sprintrace van het seizoen, wordt net zoals in 2021, gehouden in Brazilië op Interlagos.

Start Sprint Silverstone

Meer punten

De winnaar van de sprintrace krijgt voortaan ook meer punten en ook gaat nu de top acht punten krijgen in plaats van alleen de eerste drie. Degene die na 100 kilometer nu als eerste over de streep komt, krijgt acht punten, de nummer 2 schrijft er zeven punten bij, de nummer 3 krijgt zes punten en zo loopt dat door naar degene die achtste is geworden, die één punt pakt. Nog een kleine verandering ten opzichte van 2021: degene die op vrijdag het snelste is, pakt formeel de pole position.

Lees ook: Oud-Formule 1-coureur Kvyat maakt overstap naar WEC

Lees ook: Alpine strikt twee talenten voor opleiding

Lees ook: Ricciardo: Masi moet blijven als hij dat zelf wil

door Patrick Wuite

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden