Droomstart van MotoGP-seizoen voor Dovizioso

180318_QAT_finish

Hij werd door iedereen getipt, maar dan moet je ook nog maar doen. Andrea Dovizioso hield het hoofd koel na een beroerde start van de MotoGP van Qatar, spaarde zijn banden en sloeg op het goede moment toe. Marc Marquez kon in de laatste ronde proberen wat hij wilde – en dat deed hij uiteraard – maar Dovizioso liet zich niet gek maken door de wereldkampioen en drukte zijn voorwiel 0,027 eerder over de finish. Valentino Rossi kwam op minder dan een seconde als derde over de streep.

Het was al de zevende keer in veertien races dat Dovizioso zich met de grootste trofee en doorweekt met (in dit geval alcoholvrije) champagne terug bij het Ducati-team voegde na de plichtplegingen. Vorig jaar in Qatar hield niemand rekening met hem, nu was hij de favoriet en hij maakte die rol meer dan waar. Na een beetje pech in de kwalificatie (vijfde) en een beroerde start moest de Italiaan vanaf plaats 9 komen. In ronde 11 meldde hij zich in de top 3 om meteen door te stoten naar de tweede plaats. In ronde 18 nam hij de leiding over van Johann Zarco om die nog slechts in de laatste bocht een momentje af te staan aan Marc Marquez.

3-0 voor Dovi

De finish was een herhaling van Oostenrijk en Japan van vorig jaar, met Marquez die in de laatste ronde alles probeert, terwijl hij eigenlijk vooraf al wist dat Dovizioso het zou winnen: 3-0 voor de Ducati-coureur. “Natuurlijk wist ik dat Marc zou komen”, glimlachte Dovizioso. “Maar hij hield de deur deze keer beter dicht dan de vorige keren, dus ik moest er via de kerbs voorbij. Het was best krap!”

https://twitter.com/twitter/statuses/975415019117494272

“Ik moest het toch proberen”, vond Marquez. “Maar ik wist dat de kans klein was dat het zou lukken, omdat de Ducati net iets harder uit de bocht kan accelereren dan de Honda. Het geeft ook niet. We weten dat Qatar niet ons beste circuit is, we hebben het hele weekend problemen gehad met de voorband en dan is een tweede plaats hartstikke mooi. De strategie was om bij Andrea te blijven, dus toen hij Zarco voorbij ging, ging ik mee. De schade is beperkt tot 5 punten. Beter kon eigenlijk niet. Maar aan die laatste-bocht-acties moet ik gaan werken, want Andrea wint elke keer. Het begint een déjà-vu te worden.”

Zarco redt het (weer) niet

Het grootste deel van de race – achttien ronden lang – was de leiding in handen van Johann Zarco. De van poleposition gestarte Fransman kon stand houden tot zijn banden de grip verloren en moest in de laatste vier ronden toezien hoe de ene na de andere voorbij kwam. De groep vooraan was zo close, met lange tijd zeven man binnen een seconde, dat het wel een Moto3-race leek.

https://twitter.com/twitter/statuses/975410528339206144

Dat vrat echter ook het rubber op, niet alleen bij Zarco, ook bij bijvoorbeeld Danilo Petrucci en Valentino Rossi. Zarco eindigde uiteindelijk als achtste, nog achter Maverick Viñales die in de openingsfase was teruggevallen naar de vijftiende plaats, maar in de slotfase een fabelachtige inhaalrace maakte met rondetijden die niet onder deden voor die van Dovizioso en Marquez.

Rossi: 'Een horde hongerige wolven'

Met de show van Zarco, de inhaalrace van Viñales en de derde plaats voor Valentino Rossi lijkt er dus weer een beetje licht aan het einde van de tunnel te komen voor het geplaagde Yamaha. “Ik had zelfs nog wel iets meer verwacht”, bekende Rossi. “Ik wist wel dat Andrea en Marc iets sneller zouden zijn, maar in de race tellen ook andere dingen mee. Er zijn er wel tien die ongeveer dezelfde snelheid hebben, dus je bent net zo makkelijk derde als achtste. Het leek wel een horde hongerige wolven. Eén foutje en je wordt met huid en haar opgevreten. Het was een prachtige race, ik heb ervan genoten. Na alle tegenslag in het voorseizoen is een podium geweldig en zeker een mooi begin van het seizoen.”

Foto's: MotoGP.com

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen