F1 aan Tafel: IndyCar-coureurs niet goed genoeg voor F1-titel

IndyCar_StPete2

Volgens voormalig-CART kampioen en Indy500-winnaar Bobby Rahal kunnen enkele huidige IndyCar-coureurs meedoen met de strijd om de Formule 1-titel, indien zij een degelijke auto hebben. Pato O'Ward, Alex Palou en Colton Herta kunnen volgens de Amerikaan hun mannetje staan tegenover Max Verstappen, Lewis Hamilton en Charles Leclerc. 

De gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, betwijfelen of de sterren van het Amerikaanse racen daadwerkelijk de handschoen op kunnen pakken. Coureur en ondernemer Bas Schothorst vindt het een moeilijke vergelijking. "Dit zijn altijd van die zinloze discussies, wat moet je hier nou mee?" Ook Frans Verschuur, oud-teambaas, coureur en vaste kracht bij Grand Prix Radio en Rob Steltman, cameraman en commentator bij Ziggo Sport, zien coureurs als Herta, O'Ward en Palou niet strijden om het F1-wereldkampioenschap. "Zij kunnen niet succesvol de overstap naar F1 maken. Maar andersom kan het wel!" 

Palou-indycar
2021 IndyCar-kampioen Alex Palou

IndyCar is andere sport

Met name de rijstijl in IndyCar verschilt te veel van de Formule 1. In de Amerikaanse racerij smijten coureurs hun auto's de bochten in. De Formule 1 vereist een veel preciezere rijstijl, één ronde in de 'Amerikaanse stijl' en de coureur in kwestie kan de pits in voor een nieuw setje banden. Daar voegt Steltman de fysieke uitdaging die de F1 vereist aan toe. "F1 is veel, veel fysieker dan IndyCar. In de IndyCar rijden jongens mee die in de F1 niet meer mee konden komen. In Amerika kunnen ze nu wel weer vooraan meestrijden." 

"Er is nu veel meer discussie, in Amerika, over de Formule 1. Het leeft daar opeens en dat is wel heel goed", aldus Bas Schothorst. Verschuur denkt zelfs dat IndyCar F1 als een bedreiging ziet, maar Steltman is het daar niet mee eens. "Het is niet te vergelijken. Als je kijkt naar de show in Miami en de show voor de Indianapolis 500, dat is zo anders. Het is een andere wereld, en dat blijft ook wel zo. In Miami waren allemaal mensen die niet eens weten wat IndyCar is. F1 en IndyCar hebben beiden hun eigen markt." 

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: F1 aan Tafel: "Hamilton heeft geen pech"

Lees ook: Max Verstappen over Bakoe: "Hebben iets recht te zetten"

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Azerbeidzjan

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden