F1 aan Tafel: Mercedes nog niet afschrijven

Header liveblog 1 Bahrein

De tafelgasten in de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, vinden dat racefans Mercedes nog niet moeten afschrijven. Grand Prix Radio-commentator Olav Mol zegt dat het team dit seizoen nog terugkomen: "Ze hebben nog zoveel in de pijplijn zitten."

Het seizoen is voor Mercedes niet heel lekker begonnen, dat staat voorop. Lewis Hamilton heeft als geluk bij een ongeluk toch nog een derde plaats kunnen behalen tijdens de Grand Prix van Bahrein, maar de vorm bij het team is er duidelijk uit. Olav Mol zegt dat het duidelijk was dat de achterbanden op de auto van Mercedes na acht rondjes te snel degradeerden. 

Mol zegt dat over het algemeen de middenstint bij elk team vrij kort was, omdat er was uitgerekend dat coureurs op een gele band konden finishen. Lewis Hamilton gebruikte voor die middenstint een harde set banden, omdat dat nog het enige setje banden waren naast de banden die hij wilde gebruiken voor het einde. De Brit had daardoor geen sets over, en dus moest hij het doen met een set harde banden die na twaalf ronden al op waren. 

Lewis Hamilton over de finish Grand Prix Bahrein 2022
Foto: Mercedes AMG F1

Fantastisch verschil

Muziekdeskundige en Ferrari-liefhebber Ronald Molendijk vindt het fantastisch om verschillen tussen de teams te hebben dit seizoen. Hij geeft het voorbeeld van de uitspraken van Olav Mol die altijd zegt dat Formule 1 een teamsport is. Dat is nu duidelijk merkbaar, omdat er opeens teams zijn die het minder goed en juist weer beter doen dan voorgaande jaren. "Ik kan me zo voorstellen dat je jarenlang in zo'n fabriek aan het knokken bent om een auto in elkaar te schroeven en dan zit je op een bepaald moment te kijken naar de race met: hij doet het dit jaar wel!"

Vaste waarde van de podcast Frans Verschuur zegt dat iedereen gebrand is om te winnen dit jaar. Zeker met de nieuwe regels die tot nu toe goed in de smaak vallen, vooral bij de raceliefhebbers. Ferrari zit volgens hem nu in een positieve lijn, maar dat kan volgens hem liggen aan het feit dat veel teams vroeg in het 2021-seizoen stopten met het doorontwikkelen van de auto. Mercedes en Red Bull zijn toen langer doorgegaan met het ontwikkelen van die auto omdat ze in een titelgevecht zaten.

Mercedes komt terug

Volgens Olav Mol moeten we de onzekerheid over Mercedes' auto nuanceren. Ze hebben het nu niet voor elkaar, maar ze komen heus wel terug: "Het concept wat ze nu willen doordrukken is met die extra dunne lage vloer met staalstripjes die ze niet te ver willen doorbuigen. Maar ze zouden nog terug kunnen naar bijvoorbeeld de vorm van Ferrari die eigenlijk het ouderwetse sidepod nog hebben en daarvan weten ze dat het werkt", zegt de commentator. 

Presentator Mattie Valk merkt op dat het dan nog eens druk kan worden vooraan als Mercedes inderdaad weer terugkeert. "Maar dat is toch wat we willen? Acht wedstrijden met acht verschillende winnaars. Graag zelfs, dat is in 2012 voor het laatst gebeurd", aldus Mol.

Lees ook: Mattia Binotto: Red Bull nog steeds favoriet voor 2022

Lees ook: F1 aan Tafel: fijn voor Haas, geen medelijden met Mazepin

Lees ook: Tijdschema Grand Prix van Saoedi-Arabië

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen