F1 aan Tafel over de 'slechte' testdagen van Mercedes

Header liveblog 1 Bahrein

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, praten de tafelgasten natuurlijk over de wintertest in Bahrein. Het grootste discussiepunt in de aflevering is Mercedes en hun 'slechte' testdagen. Zowel Lewis Hamilton als George Russell zeggen dat ze nog niet tevreden zijn met het gedrag van de W13 en dat is volgens de tafelgasten ook wel te zien.

Vaste waarde van de podcast Frans Verschuur begrijpt dat coureurs tijdens de testdagen niet meteen de snelste tijden willen neerzetten. Maar coureurs willen ook niet eindigen op een dertiende of vijftiende plaats en dus zetten ze soms wel een snelle tijd. Hij vindt dat die snelle tijden bij Mercedes er toch moeilijk uitkwamen. 

Verschuur legt uit dat teams naar testdagen gaan met een bepaald concept van de auto. In de simulator kan je daar al mee overweg maar in het echt gedraagt een auto toch iets anders op een circuit. De ene baan zal hobbeliger zijn dan de andere en de wind speelt een grote rol. "Natuurlijk kan je in de simulator van alles simuleren maar de werkelijkheid is toch anders. En dat blijkt maar weer."

Uitspraken van het verleden

Olav Mol vindt ook dat de uitspraken die Mercedes in het verleden heeft gemaakt over hun auto niet meewerken. In het verleden heeft het team al meerdere keren doen geloven dat ze slechte testdagen hebben gehad, om vervolgens de snelste tijden te rijden. Dat doet het team nu niet veel goeds, vindt Mol. 

Mol is er wel van overtuigd dat Mercedes het zwaar heeft met hun auto. Hij is het eens met de Mercedes-coureurs dat de auto een 'handful' is en het niet rijdt zoals zij zouden willen. Mol, die bij de testdagen in Bahrein aanwezig was, zegt dat hij Russell zag rijden en niet overtuigd was dat het team mee kan rijden met de top. Hij vertelt dat Russell de banden niet aan de praat kreeg maar dat het team ook last heeft van porpoising in medium stukken. 

Porpoising 

Waar de meeste teams alleen last hebben van porpoising op de rechte stukken, zegt Mol dat Mercedes ook last heeft in sommige overgangen van het ene rechte stuk naar de andere. Hij zegt dat het probleem kan liggen aan allerlei verschillende dingen: een andere vloer of een aanpassing aan de stangetjes onder de auto, andere banden of de wind. Volgens hem staat voorop dat Mercedes de auto nog niet voor elkaar hebben.

"Natuurlijk hebben ze wel een bak data verzameld waarmee ze veel kunnen en we weten van het team dat ze dat ook goed kunnen verwerken. Maar als ze de problemen in deze paar dagen tussen de test en de eerste wedstrijd kunnen oplossen, dan zou ik dat heel knap vinden", aldus Mol.

Lees ook: Helmut Marko over Mercedes: Ze klagen de hele tijd en dan staan ze er weer

Lees ook: Olav Mol: Ik begrijp de rivaliteit tussen Norris en Ricciardo

Lees ook: Zandvoort neemt dit jaar beslissing over verlenging F1-contract

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden