Olav Mol: Ik begrijp de rivaliteit tussen Norris en Ricciardo

Header liveblog 1 Bahrein

Olav Mol denkt te weten waar de zogenaamde rivaliteit tussen Lando Norris en Daniel Ricciardo vandaan komt. Dat vertelt hij in de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio. In de Netflix-serie over de Formule 1 wordt de strijd tussen de twee teamgenoten flink uitgemeten. Let op! Dit artikel kan spoilers voor de serie bevatten.

Simcoureur Rudy van Buren vraagt aan de F1-commentator of de rivaliteit tussen Norris en Ricciardo in het echt ook te merken was. In de serie Drive to Survive zijn sommige fragmenten te zien waar vooral Norris zich negatief uitlaat over teamgenoot. Vooral in de eerste helft van het F1-seizoen waarin Ricciardo geen goede races reed. Netflix laat zelfs een scène zien waarin Norris samen met zijn manager en trainer duidelijk de spot drijft met één van Ricciardo's beruchte quotes

Lando Norris en Daniel Ricciardo lancering MCL36 2022
Foto: McLaren Media Centre

Techniek van F1-auto

Ricciardo schijnt een behoorlijk gebrek te hebben aan technische kennis over een Formule 1-auto, terwijl Norris daar duidelijk meer van heeft. Omdat ze in de trainingen van een grand prix weekend beide een goede setup proberen te vinden, lukt het Norris vaker omdat hij duidelijke feedback kan geven aan zijn team. Omdat de rechterkant van de garage 'zes van de tien keer' de setup van de andere auto overneemt kan dat volgens Mol voor flink wat irritatie zorgen bij Norris. 

"Norris zou kunnen denken dat het misschien goed is voor het team, maar in weze trek ik de auto naar voren terwijl hij (Ricciardo red.) gewoon naar binnen is gehaald als coureur met een groot salaris", aldus Mol. De commentator begrijpt daarom de frustratie en irritatie van Norris, maar waarschuwt ook dat racefans niet blindelings de 'ogen' van Drive to Survive moeten geloven.

Dramatiek

Mol is het ermee eens dat Norris en Ricciardo niet de allerbeste vrienden op de grid zijn, maar hij vindt ook dat de Netflix-serie veel dramatiek laat zien die er eigenlijk niet is. Dat is sowieso onder veel coureurs en teambazen de grootste kritiek op de serie. Lando Norris zei eerder ook al dat veel van de scènes in Drive to Survive onwaar zijn en verdraaid zijn door de makers van de serie. 

Dat de twee teamgenoten van McLaren geen goede vrienden zijn moge duidelijk zijn. Dat ze wel beter met elkaar kunnen opschieten is ook merkbaar door de vele videos die dit seizoen naar buiten komen van de twee. De 1-2 overwinning op Monza heeft misschien het ijs tussen Norris en Ricciardo doen smelten. 

Lees ook: Andreas Seidl wil duidelijke grenzen voor zusterteams

Lees ook: Zandvoort neemt dit jaar beslissing over verlenging F1-contract

Lees ook: FIA past safety car-reglement aan na Grand Prix van Abu Dhabi

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden