F1 aan Tafel: Spa en Monaco gaan rouleren

02-monaco-thursday2-820058

Na de over-the-top-show van de Grand Prix van Miami houden de gasten van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, hun hart vast voor historische circuits zoals Spa-Francorchamps, Monza en Imola. Olav Mol denkt zelfs dat Spa en Monaco op de kalender gaan rouleren.

Olav Mol, presentator voor Grand Prix Radio, zag in Miami niet een circuit maar een evenemententerrein. "Als je kijkt naar wat Zandvoort heeft gedaan, die hebben van de race een event gemaakt. In Miami zijn ze verkeerd begonnen, het is een marketingrace. Men keek eerst naar welke VIPs waar kwamen en waar de neppe haven kwam te liggen, noem maar op. Het ging allemaal om de hype, niet om de race." Daardoor is het circuit niet mooi om naar te kijken, laat staan om op te racen, vindt ook Frans Verschuur, oud-coureur, teambaas en vaste kracht bij F1 aan Tafel. "Als teambaas vind ik het een waardeloos circuit. Er zit een chicane in waar je met een rolstoel nog een snelle tijd mee kan zetten. Die had er überhaupt niet in moeten zitten, het is allemaal voor de show." Bovendien vindt Verschuur dat de veiligheid van het circuit niet op orde is. Esteban Ocon crashte in die chicane, notabene het langzaamste punt van het circuit, zó hard dat Alpine een compleet nieuwe auto moest bouwen omdat het chassis in die crash gescheurd was. "Ik begrijp niet dat daar geen veiligere Tec-pro muur stond. Coureurs moeten meer inspraak krijgen met betrekking tot de veiligheid van een circuit."

Miami Circuit
Foto: Pirelli - Colombo Images

Spa of Monza ten koste van Miami en Las Vegas

In 2021 kwam Saoedi-Arabië op de kalender en daar werd afgelopen weekend Miami aan toegevoegd. Vanaf 2023 hosten ook Qatar en Las Vegas een Formule 1-race. De gasten van de podcast zijn bang dat die nieuwe evenementen ten koste gaan van historische circuits. "Er is nu al een discussie of circuits als Spa en Monza nog op de kalender moeten. Nu is dat sowieso een belachelijke discussie, maar straks is er simpelweg geen ruimte meer voor", zegt Verschuur. "Ik vind dat we daarvoor moeten waken." Presentator Mattie Valk, radio-dj, denkt niet dat dat zo snel gaat gebeuren. Verschuur waarschuwt echter dat Amerikanen keihard zijn: "Dat zijn allemaal commerciële jongens, die analyseren opbrengsten en kijkcijfers en daarvan maken zij een beslissing." Ook Olav Mol ziet het niet rooskleurig in: "Spa-Francorchamps en Monaco gaan alterneren", om zo de kalendergrootte enigszins te beperken. "Met het ene jaar Spa en het andere jaar Monaco, heb je een plekje over voor een andere betalende grand prix. Monaco betaalt het minste van alle circuits en Spa is afhankelijk van overheidssubsidies. Die kunnen niet opboksen tegen tientallen miljoenen oliedollars."  

images_Formule1_retro_michaelschumacher_ferrari_spa-francorchamps_2002
Spa-Francorchamps staat, met tussenpozen, al vanaf het begin van het F1-kampioenschap in 1950 op de kalender

F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, verschijnt iedere maandagavond op je favoriete streamingplatform.

Lees ook: Rinus VeeKay met oranje bolide in Indy 500

Lees ook: Geen deuken in relatie Vettel en Schumacher na crash

Lees ook: Olav Mol na overwinning Verstappen: "Foutloos"

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden