F1 aan Tafel: Sport moet alle banden met Rusland verbreken

Header liveblog 1 Bahrein

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten de situatie rondom Haas, Nikita Mazepin en Rusland. Vaste waarde Frans Verschuur vindt dat het team alle banden met hun hoofdsponsor Uralkali en Nikita Mazepin moet breken.

"Mazepin moet er gelijk uit. Alles wat met Rusland te maken heeft moet afgebroken worden," zegt Verschuur. Dat geldt dus ook voor Uralkali, de hoofdsponsor van Haas, waarvan Dmitri Mazepin mede-eigenaar is. Dat niet alleen, de vader van de coureur heeft ook nauwe banden met de Russische leider Vladimir Poetin. Reden genoeg volgens de tafelgasten om Mazepin uit het team te zetten. 

Teambaas Guenther Steiner zegt dat Haas het financieël gezien wel zal redden. Toch zijn de tafelgasten daar niet zo zeker van, aangezien het dan niet nodig is geweest om Nikita Mazepin een plek in de Formule 1 te geven. Autosport-commentator Rob Steltman denkt daarom dat Steiner meer weet dan dat er gezegd wordt. 

Nikita Mazepin in de pitbox testdagen Barcelona 2022

Principekwestie

Olav Mol levert ook een bijdrage aan de discussie rondom Haas. Hij benadrukt dat het voor het team ook een rare situatie is waarin ze zich begeven. Hij vertelt dat het zo goed als zeker is dat het team hun banden breekt met Uralkali. Zelf zegt de F1-commentator dat hij het zonde zal vinden als Nikita Mazepin de dupe wordt van het conflict, alleen omdat zijn vader mede-eigenaar is van het bedrijf waar hij eigenlijk niets meer te maken heeft.

Er wordt in ieder geval genoeg gespeculeerd over wie er eventueel het stoeltje van Mazepin overneemt. De tafelgasten zouden het logisch vinden als Antonio Giovinazzi terugkomt. Zijn Ferrari-achtergrond en zijn ervaring in de Formule 1 helpen daarbij. Oscar Piastri heeft ook nog geen plannen en zou eventueel ook kunnen inspringen, maar zijn banden met Alpine maken het lastiger. Pietro Fittipaldi is sowieso een optie, aangezien hij nauwe banden heeft met het team als reservecoureur. Ook viel hij twee jaar geleden in na het heftige ongeluk van Romain Grosjean. Verschuur houdt in ieder geval voet bij stuk: "Alles is beter dan Mazepin, alleen al vanuit principe."

Lees ook: Speciale vergadering FIA naar aanleiding ontwikkelingen Oekraïne

Lees ook: Kennismaking met nieuwe wedstrijdleider: wie is Eduardo Freitas?

Lees ook: Wat verandert er aan het Jeddah F1 circuit?

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel een vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen