Speciale vergadering FIA naar aanleiding ontwikkelingen Oekraïne

3639737

De World Motor Sport Council van de FIA heeft een speciale vergadering ingelast, dit bevestigt een woordvoerder van de autosportfederatie. Deze vergadering is ingelast vanwege de recente ontwikkelingen in Oekraïne en Rusland. 

Eerder riep het Internationaal Olympisch Comité internationale sportbonden op om Russische en Wit-Russische sporters en officials te weren van deelname aan internationale evenementen. Nu heeft de World Motor Sport Council een speciale vergadering ingepland met als onderwerp de oorlog in Oekraïne. De vergadering staat gepland voor vandaag. Dit gaat indirect ook over de Russische Haas-coureur Nikita Mazepin, die zijn stoeltje kwijt kan raken. 

Toekomst Mazepin

Mazepin, die sinds 2021 voor het Amerikaanse team Haas racet, kan hierdoor zijn plek in het team en superlicentie kwijtraken. Mocht uit het overleg blijken dat de World Motor Sport Council besluit Russische coureurs te weren. Mazepin is de zoon van Dmitri Mazepin, die op zijn beurt weer mede-eigenaar is van Uralkali, de hoofdsponsor van Haas. Hij is niet alleen mede-eigenaar van het kunstmest bedrijf, maar hij heeft ook nauwe banden met het Russische Kremlin en Russisch leider Vladimir Poetin.

Nikita Mazepin Haas

Acties Haas

Haas haalde eerder al de Russische sponsor Uralkali van hun auto en motorhome. Ze pasten zelfs de kleuren van de auto aan. Teambaas Guenther Steiner heeft al laten weten volgende week met de sponsor in gesprek te gaan. Over de toekomst van Mazepin kon de teambaas nog niets vertellen. Mocht de Russische coureur het team moeten verlaten is er wel al een vervanger op het oog, namelijk reserve-coureur Pietro Fittipaldi.

Lees ook: Kennismaking met nieuwe wedstrijdleider: wie is Eduardo Freitas?

Lees ook: Wat verandert er aan het Jeddah F1 circuit?

Lees ook: Zak Brown: Formule 1 moet openstaan voor nieuwe teams

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen