Zak Brown: Formule 1 moet openstaan voor nieuwe teams

10-saturday-monza

Zak Brown vindt dat de Formule 1 en de team zich open moeten stellen voor het aantreden van nieuwe teams in de sport. De algemeen directeur van McLaren vindt het kortzichtig dat sommige teams zich verzetten tegen onder andere het potentiële intreden van een team onder leiding van Michael Andretti. 

Andretti is al een tijd lang bezig om zichzelf in de Formule 1 te krijgen. Deze maand ontstonden er geruchten dat hij een brief naar de FIA heeft gestuurd om te vragen of hij met een team mag toetreden tot de Formule 1. Die is door de FIA in eerste instantie geweigerd, maar deze week werd bekend dat Andretti een deal heeft gesloten voor het leveren van krachtbronnen. Daarmee worden de geruchten dat Andretti in de Formule 1 zal komen steeds sterker. 

Een aantal van de huidige teambazen, waaronder Toto Wolff en Christian Horner zijn het daar niet mee eens. Zij willen dat Andretti zich eerst moet bewijzen dat hij van toegevoegde waarde is voor de sport voordat hij kan toetreden. Zak Brown geeft ze ongelijk. Hij vindt juist dat de Formule 1 blij moet zijn dat Andretti in de sport wilt komen. 

Groei in Noord-Amerika

Het voornamelijke probleem waar de huidige teams tegen aan lopen zijn de inkomsten die ze krijgen uit televisierechten. In plaats van dat ze die inkomsten moeten delen door tien teams, moeten ze het door elf delen als er een nieuw team bij komt. In het huidige Concorde-akkoord staat dat nieuwe teams 200 miljoen dollar moeten betalen om eventuele verliezen aan inkomsten van andere teams te compenseren.

Brown vindt dat de angst die daar omheen hangt onnodig is. Juist doordat Andretti een grote naam is in Noord-Amerika denkt hij dat de sport daar weer kan gaan groeien. Zo komen er ook meer inkomsten door televisierechten in Noord-Amerika. De sport is ook al een paar jaar bezig om door te groeien in het land en dus zal het volgens Brown verstandig zijn als Andretti toetreedt. 

Andretti

De 'Andretti' naam

Brown is er dus van overtuigd dat het voor de zaken van de sport en de huidige teams een goede kwestie is als Andretti toetreedt. Naast het feit dat het een beroemde naam in de autosport is, heeft Andretti ook sterke raceteams in andere klasses. Hij snapt dat F1 ietwat amateuristisch en in elkaar gezette teams de toetreding tot de sport wilt weigeren, maar Andretti hoort niet tot die categorie teams volgens hem. "De toetreding van een nieuw team zal de waarde van teams vergroten. Proberen we onze sport te laten groeien of denken wij alleen aan vandaag en niet aan de toekomst?", aldus Brown.

Lees ook: Rinus VeeKay start nieuwe IndyCar-seizoen vanaf P4

Lees ook: Onthulling: de nieuwe Alfa Romeo C42

Lees ook: Mattia Binato: wij zijn niet de snelste

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden