F1 aan Tafel: Vertrek Masi slecht voor hele sport

door Jay Hartman
3639737

In de nieuwe aflevering van F1 aan Tafel, de wekelijkse podcast van Grand Prix Radio, bespreken de tafelgasten het nieuws dat Michael Masi niet meer terugkeert als wedstrijdleider. Vaste waarde van de podcast Frans Verschuur vindt het een schande: "Hierdoor geeft de FIA aan dat je je zin krijgt als je als merk gaat klagen." 

Verschuur verwijst naar Mercedes die na afloop van de finale in Abu Dhabi kritisch was over het optreden van Masi tijdens de race. Hij kan het niet begrijpen dat de FIA naar het team luistert en Masi de deur heeft gewezen. Hij begrijpt dat er iets aan de regelgeving veranderd moest worden, maar hij snapt niet waarom de wedstrijdleider daarnaast ook is opgeofferd. Hij vindt het dan ook slecht voor de hele sport. 

Coureurs Jeroen Bleekemolen en Tim Coronel kunnen de beslissing ook niet zo goed begrijpen. Coronel vindt daarnaast dat Masi niets verkeerds heeft gedaan in de drie jaar dat hij de rol van wedstrijdleider op zich nam na het overlijden van Charlie Whiting. Volgens hem heeft Masi ook geluisterd naar de wensen van alle teams, namelijk dat ze de race niet laten eindigen onder een code geel of rood.

Michael Masi in 2019

Open communicatie

De tafelgasten denken ook dat de open communicatie tussen de wedstrijdleider en de teams niet gunstig waren voor Masi. Bleekemolen zegt dat discussies over de regels niet werken tijdens de race. Daarin moet alles zwart op wit staan. Coronel is het daarmee eens, maar hij vindt het ook logisch dat dialoog in de Formule 1 meer bij de huidige tijd passen. Ook vindt hij dat Masi rust met zich meebracht. 

De rol van wedstrijdleider wordt nu vervuld door Eduardo Freitas en Niels Wittich. Freitas is bekend onder de tafelgasten door zijn rol in de WEC. Verschuur zegt meteen dat hij geen ruimte voor discussie laat vallen als het erop aan komt. Dat is volgens hem een goede zaak, waardoor de open communicatie die teams hadden met Masi ook verdwijnt. "De communicatie tussen teams en de wedstrijdleider is nooit zo dominant geweest en daar is Masi nu de dupe van geworden", aldus Verschuur. 

Lees ook: Haas met eerste meters met vf22

Lees ook: Horner haalt uit naar Hamilton en Mercedes na ontslag Masi

Lees ook: Ferrari laat coureurs vrij vechten in 2022

door Jay Hartman

Stel je vraag

Heb je een vraag voor Olav Mol? Stel hem dan hier!
Vraag insturen

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden