F1 wil grotere verschillen tussen livery's in 2025

door Shakyra van den Heuvel
race restart Grand Prix Abu Dhabi 2021

In de laatste jaren zijn de F1-bolides steeds meer op elkaar gaan lijken qua kleurstellingen. De top van de Formule 1 is het hier niet volledig mee eens en wil dat er een plan komt om dit vanaf 2025 te voorkomen. De auto’s zullen dan meer van elkaar gaan verschillen.

Wanneer alle auto’s apart van elkaar werden gepresenteerd, leken ze allemaal uniek. Tot het moment dat ze allemaal naar het circuit gingen en veel auto’s qua kleuren toch wel heel erg veel op elkaar leken. Zeken gedurende de avondraces waren sommige auto’s lastig uit elkaar te houden op basis van de kleuren. Dit geldt vooral voor Aston Martin en Mercedes, maar ook voor Williams en VCARB. Op hoge snelheden lijken deze op afstand dezelfde auto’s en daar wil de Formule 1 graag meer verschil in zien. In het algemeen krijgen de bolides minder kleur omdat de verflaag een bepaald gewicht heeft. Aangezien de teams er altijd alles aan doen om de auto zo licht mogelijk te maken, zie je nu voornamelijk de zwarte kleur van de koolstofvezel.

“Complexe situatie”

De FIA en FOM (Formula One Management) werken nu samen aan een plan waardoor dit probleem wordt opgelost. Dit willen ze graag per 2025 gaan invoeren. Er wordt met de verschillende teams gesproken over het vergroten van de diversiteit qua livery’s, dit weet Motorsport.com te melden. Uiteraard is dit een complexe situatie. Door de jaren heen hebben bepaalde teams zich kenbaar gemaakt met hun kleuren waardoor ze goed zichtbaar zijn op het circuit. De FIA en de FOM willen ook geen hele strenge regels gaan opleggen, maar dit bespreekbaar maken bij de teams.

“Zoals altijd in F1 is het gecompliceerder dan het lijkt. Een van de problemen is dat de auto's te veel naakt koolstofvezel hebben vanwege het gewicht van de verf. De auto's zijn dus iets te zwart. Een ander probleem is dat sommige teams vergelijkbare kleurstellingen lijken te gebruiken, wat resulteert in auto's die visueel gezien erg op elkaar lijken”, aldus Nikolas Tombazis, hoofd single seaters bij de FIA. Het liefste ziet hij dat het onderling binnen de teams wordt besproken en opgelost. “We willen als FIA geen reglementen over livery's maken, maar we willen wel dat de auto's uit elkaar te houden zijn."

Aston Martin Fernando Alonso 2023 Vegas Race Zaterdag 1

Foto: Aston Martin 

Niet alleen de auto, maar ook de coureur

Er wordt niet alleen over de livery’s gesproken van de auto’s, maar ook over de helmen van de coureurs. Ook deze zijn niet altijd uit elkaar te houden omdat coureurs steeds vaker wisselen van helmontwerp. Op dit moment zijn de coureurs door de fans alleen te herkennen aan hun startnummer. F1 wil graag naar andere manieren kijken om de coureurs beter uit elkaar te houden en daardoor ook beter te herkennen via de tribunes. “Vroeger hadden coureurs herkenbaardere helmen, want de ontwerpen waren eenvoudiger. Ook hielden ze dat ontwerp hun hele carrière vast. Nu zijn er reglementen die wijzigingen van het ontwerp toestaan en gebruiken ze allerlei verschillende kleuren." De FIA en FOM zijn het er in ieder geval over eens dat ze niet te strenge regels willen opleggen, maar dat er toch wat aan gedaan wordt.

Lees ook: F1-coureurs eisen verandering na saaiste race ooit

Lees ook: Hoe Alonso dacht dat hij tiende was gefinisht in Monaco

Lees ook: Zo werken de remmen van een Formule 1-auto

door Shakyra van den Heuvel

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden