Hoe Alonso ten onrechte dacht dat hij als tiende was gefinisht in Monaco

Fernando Alonso GP Monaco 2024

Fernando Alonso kwam tijdens de Grand Prix van Monaco als elfde over de finish. Dat betekent dat de Spanjaard voor de tweede race op rij geen punten wist te scoren. Echter, dacht Alonso dat hij als tiende over de streep was gekomen in het prinsdom.

Voor Aston Martin verloopt het 2024-seizoen nog niet zoals gehoopt. Waar het team uit Silverstone vorig jaar na acht Grands Prix nog op de derde plaats in het constructeurskampioenschap stond met 154 punten, staat het team dit jaar op slechts 44 punten na hetzelfde aantal races. Met een grote update in Imola hoopte het team weer een stap voorwaarts te kunnen zetten, maar de update maakt tot zover de torenhoge verwachtingen nog niet waar. Ook in Monaco had het team van Fernando Alonso en Lance Stroll het zwaar, zo ging de Spanjaard er in de kwalificatie in Q1 al uit en ook in de race kon de 32-voudig Grand Prix-winnaar geen potten breken. Hij deed er op P12 nog wel alles aan om na de rode vlag zijn teamgenoot aan punten te helpen, door een gat te creëren voor de Canadees, zodat Stroll een pitstop kon maken op P11 zonder een plaats te verliezen. De Canadese coureur zette druk op Gasly, maar moest opnieuw een stop maken na een rijdersfout, waarbij hij zijn band lek reed bij het ingaan van de Nouvelle Chicane. 

Fernando Alonso Monaco

Foto: Pirelli

Alonso dacht punt te pakken

Alonso dacht echter dat Stroll op P10 reed, waardoor de Spanjaard geloofde dat het zijn verantwoordelijkheid was om een ​​punt te pakken voor zijn team, nadat zijn teamgenoot voor hem wegviel met een lekke band. De tweevoudig wereldkampioen was echter in de war, want Alonso reed op P11. "Ik raakte in de war", verklaart de Spanjaard tegenover Motorsport.com. "Toen ik een gat liet vallen en Lance voor me reed na zijn pitstop, dacht ik: 'nu halen we de tiende plaats binnen. Daar hebben we hard voor gewerkt'. Daarna kreeg Lance een lekke band en had ik de verantwoordelijkheid om op hele oude banden een punt binnen te slepen. Ik dacht dus vijftig rondjes lang dat we om de tiende plaats streden. En toen ik de finishlijn passeerde, vertelde het team me dat ik elfde was geworden. Het was dus stress om niks, maar het hield me wel wakker."

Deze verwarring is volgens Alonso ontstaan door de situatie na de rode vlag. "Ik weet niet waarom dat gebeurde. Toen de rode vlag werd gezwaaid, stond Lance op P10 en ik op P12. En op een gegeven moment herstelden ze Sainz op P3 en de rest van de grid, en stonden we twaalfde en veertiende, terwijl we dertiende en veertiende moesten zijn, maar Lance stond voor Daniel [Ricciardo, red.], wat niet de bedoeling was. Ik wist dus niet op welke positie ik startte en ik wist ook niet op welke positie ik reed", aldus de 42-jarige coureur.

 

Lees ook: Aston Martin in Monaco net buiten de punten

Lees ook: Olav Mol na overwinning Leclerc: "Mooi voor Formule 1"

Lees ook: Newgarden wint enerverende 108e editie Indy 500, Rinus VeeKay negende

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Aanmelden